Начало Избрани Порше е закупил 50% от тима на Ред Бул?

Порше е закупил 50% от тима на Ред Бул?

4306
0
Порше
снимка: Порше

От Порше са закупили 50% от тима на Ред Бул. Слуховете за завръщането на германския производител стават все по-силни през последната година. Новината е била публикувана от марокански източник.

Двете страни все още не са коментирали темата. Все пак съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко заяви, че има вероятност екипът от Милтън Кийнс да си партнира с Порше. Това трябва да се случи когато влязат в сила новите правила за двигателите през 2026 г.

Едно от препятствията, които трябваше да бъдат преодолени, беше да се получи зелена светлина от антикартелните органи по света. Така трябва да се гарантира, че няма нищо нередно в обединението на двете компании.

Освен това се изискваше заявленията да се подават както в  държави от Европейския съюз, така и в повече от 20 страни извън ЕС.

Една от тях е Мароко, чието правителствено законодателство предвижда, че след одобрението на заявленията те подлежат на задължително публикуване.

Процесът за получаване на зелена светлина изискваше Порше и Ред Бул да разкрият подробности за своето сътрудничество. Тези данни са били публикувани в Мароко от Conseil de la Concurrence.

Точно при този процес на попълване и обработване на документи е изтекла информацията за Порше. Германският производител е влязъл като акционер в Ред Бул Технолъджи. Очакваше се тази информация да бъде обявена през август.

Документът разкрива, че на 8 юли от Порше са уведомили, че ще започнат 10-годишно партньорство с Ред Бул. То ще включва 50-процентен дял в операцията на компанията в Гран при. Предполага се, че официалното съобщение ще бъде публикувано малко след началото на лятната пауза в F1.

В уведомлението от тази седмица се споменава само 50-процентно изкупуване на Ред Бул Технолъджи. Също така се разбира, че партньорството ще обхване и отделния бизнес на отбора от F1.

Разкриването на подробностите от властите, още преди съобщението да бъде оповестено публично, отчасти е предизвикано от забавянето на официалната зелена светлина от страна на Порше за завръщането му в спорта.

Първоначалният план беше партньорството да бъде обявено по време на Гран при на Австрия.

Тази идея обаче беше отложена, тъй като Световният съвет за моторни спортове на ФИА не одобри правилата за двигателите от 2026 г. Финализираният правилник за двигателите е предпоставка Порше да обяви официално за влизането си в F1.

Макар че в мароканския документ се споменава само Ред Бул, дъщерният Алфа Таури по всяка вероятност също ще се състезава с двигатели Порше. Всички други действия биха били нелогични предвид връзката между Ред Бул и Алфа Таури. Все пак австрийците ще запазят пълни си контрол над тима от Фаенца.

Според мароканския документ, Ауди все още не е толкова близо до влизане в F1. Марката от Инголщат все още се опитва да закупи Заубер Моторспорт. Швейцарската компания е собственик на тима, състезаващ се понастоящем като Алфа Ромео.

Надзорният съвет на Фолксваген Груп вече даде зелена светлина за участието на Порше и Ауди в F1 през април и одобри съответните бюджети, след като всички управителни съвети на двете марки дадоха предварително съгласието си.