Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Порше окончателно затвори вратата за F1

Порше окончателно затвори вратата за F1

1932
0
Порше
снимка, Порше

Порше окончателно затвори вратата за F1. Според Томас Лауденбах, германският производител се е отказал от идеята за завръщане в световния шампионат след влизането на новите технически правила. Вместо това от Порше ще инвестират в програмите си в шампионати като Формула Е и WEC.

Порше беше много близо до завръщане в F1 преди две години. Марката планираше да придобие 50 % от отбора на Ред Бул и да произвежда собствен силов агрегат. В крайна сметка обаче разговорите между двете страни пропаднаха. Причината за това беше нежеланието на Кристиан Хорнер и Хелмут Марко да позволяват на Порше да се меси в ръководенето на тима

Въпреки провала на сделката с Ред Бул, Порше все още бе смятан за бъдещ участник във Формула 1. Говореше се, че германците са искали да бъдат доставчик на двигатели за отбори като Макларън или Уилямс. Но тези спекулации се оказаха неверни.

В началото на 2023 г. стана ясно, че Порше се отказва от идеята за връщане в F1. Последно марката участваше в спорта като доставчик на двигатели на тима на Footwork през 1991 г. След това германците напуснаха Формула 1 и нямат присъствие в шампионата.

По-рано тази година спортният директор на Порше Михаел Драйсер разкри, че F1 остава интересна серия за марката. Въпреки това той не обяви дали Порше ще се регистрира като производител на задвижващи системи.

Неотдавна ръководителят на Порше Моторспорт Томас Лауденбах отново коментира темата за F1. Той беше категоричен, че световният шампионат е „затворена страница“ за марката и че фокусът е насочен върху WEC, IMSA и Формула Е. В края на юли германците спечелиха титлата при пилотите в световния електрически шампионат благодарение на Паскал Верлайн, както и тази при производителите.

„Това не е на дневен ред. F1 не е задача за нас и не изразходваме никаква енергия за това“, обясни Лауденбах. „Съсредоточени сме само върху това, което правим в момента. Ако погледнете, имаме много различни дейности. Доста сме заети и сме изключително доволни от това, което правим.“

Порше разполага с доста обширна програма в моторните спортове. Германският производител има заводско участие във Формула Е, WEC и IMSA. Освен това марката присъства в различни шампионати с GT3 и GT4 автомобили като DTM и др.

„Участваме в състезания за клиенти – от дни на писта, GT4, серии за едномаркови автомобили до професионални GT състезания [в клас GT3]“, обясни Лауденбах.

„Освен това се състезаваме в двете най-важни серии за състезания за издръжливост [WEC и IMSA] с нашия партньор Пенске.“

„Третата част е участието ни във Формула Е. Това е единствената изцяло електрическа серия на високо ниво. Затова мисля, че сме наистина добре обезпечени“, каза още директорът на Порше Моторспорт.

Лауденбах добави, че марката не проявява интерес към други серии с едноместни болиди като Индикар. От началото на миналия месец тук също се използват хибридни задвижващи системи, произведени от Шевролет и Хонда.