Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Портимао и Канада водят преговори, от Хокенхайм искат решение от F1 дали...

Портимао и Канада водят преговори, от Хокенхайм искат решение от F1 дали иска старт там

972
0
Гран при на Канада, Монреал, писта Жил Вилньов
пистата Жил Вилньов; снимка: Пирели

Втората част от календара на Формула 1 за 2020 г. все още е ясна, като представителите на спорта, ФИА и организатори от различни писти продължават да преговарят. От Портимао в Португалия съобщиха, че водят разговори за провеждане на надпревара.

„Потвърждаваме, че в момента се водят преговори с Формула 1 относно провеждането на Гран при тази година“, се казва в изявление от ръководството на пистата. „Готови сме да създадем необходимите условия и считаме, че страната и пистата ни идеално подхождат на F1. Конфигурацията, пистата, инфраструктурата, фактът, че в Алгарве почти няма случаи на заразени с коронавируса, прекрасното време и чудесните хотели – това без съмнение са предпоставки за идеални условия за невероятен състезателен уикенд.“

Твърди се, че се обсъжда възможност за два последователни кръга, съответно на 27 септември и 4 октомври. На първата от тези дати предварителният план е за провеждане на Гран при на Русия, но разговорите продължават.

От Хокенхайм пък не разчитат на отмяната на още надпревари от Формула 1, за да приемат Гран при кръг

„Не можем да държим календара си отворен в продължение на няколко седмици и да чакаме дата за Гран при“, заявиха директорите на трасето Йорн Теске и Йохен Нерпел пред агенция СИД. „Бихме били много щастливи да разгледаме реална молба, но в момента всичко е само спекулации.“

Според отделни наблюдатели подобно изявление може да се възприеме и като отказ, но до момента нищо не е съобщено официално.

Една от обсъжданите в публичното пространство възможности е Муджело в Италия. Даниел Рикиардо възторжено възкликна: „Винаги бих избрал Муджело!“ в отговор на въпрос кое трасе би предпочел. Бившият пилот Марк Уебър дори има тестове там – за Ягуар през 2003 и за Ред Бул през 2012 г., след които коментира, че 10 обиколки на италианската писта са равни на 1000 тура в Абу Даби.

„Там никой от пилотите няма да може да си държи нормално главата. Толкова е бързо, че вратовете им ще се изкривят. Би било страхотно да има състезание там. Правил съм тестове там и пистата е страхотна“, каза Уебър.

Промоутърът на Гран при на Канада Франсоа Дюмонтие сподели, че продължава да води разговори за състезанието на пистата Жил Вилньов

„Продължаваме преговорите с различните заинтересовани страни, включително Формула 1, градските власти и правителството, с желанието да проведем състезанието през есента.“

Дали стартът ще се състои зависи в голяма степен от това дали местните власти в Квебек ще продължат забраната за масови мероприятия. В момента тя е до 31 август. Последната възможност за провеждане на канадския кръг от Формула 1 е средата на октомври и организаторите се съобразяват с това условие.