Начало Автомобили Последният месечен финал по картинг на „Лаута” е в събота

Последният месечен финал по картинг на „Лаута” е в събота

80
0

Последните шест квоти за участие в ГРАНД ФИНАЛА на писта „Лаута” ще бъдат запълнени в събота – 27-ми октомври, когато ще се проведе седмият месечен финал на Любителския шампионат по картинг „BECK`S GRAND PRIX” & “LAUTA JUNIOR KARTING CUP”.

Стартът на надпреварата ще бъде даден в 10:00 часа в събота. Общо 30 картинг любители, регистрирали най-добрите времена за месец Октомври, ще премерят сили на картинг пистата в Пловдив. Най-добър резултат в 30-те времена за месеца записа 38-годишният Петър Згурев, който завъртя 1 обиколка само за 00:52,353 мин., което е в топ 3 на най-добрите времена за 2007 година.

През този сезон Любителският шампионат се провежда в две възрастови групи /под и над 18 години/ и с използването на т.нар. картинг коефициентът К. Чрез него до някаква степен се равнопоставят пилотите. Коефициентът „К” е нововъведение на Картинг писта „Лаута” и увеличава времето за обиколка с 00:00,05 минути за всеки 2 килограма на човек с тегло под 86 кг. На всички участници, които тежат под 42 килограма се начислява най-високият коефициент. Подобен коефициент се използва в цяла Европа в любителски и професионални шампионати по картинг.

Месечният победител и двамата му подгласници получават правото да участват в Годишния финал в началото на Ноември с общ награден фонд 2 800 лева. Освен тях ще бъдат запълнени и още 3 допълнителни квоти за голямото състезание в края на сезона. От тази година квотоите се разпределят на база възраст. 3 квоти получават състезателите под 18 години, толкова са отредени и за тези над 18 години.

Любителският шампионат по картинг се организира на писта „Лаута” съвместно с БФКС и с партньорството на BECK`S. Голямата награда за месечния победител е уикенд за двама в четиризвездния хотел „Белмонт” в Пампорово.