Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Последните тестове може да са отново на Каталуния

Последните тестове може да са отново на Каталуния

33
0
Гран при на Бахрейн

Отборите от Формула 1 ще обсъждат днес ситуацията в Бахрейн и възможността последната серия предсезонни тестове да се проведе отново на пистата Каталуния. Проблемите в Бахрейн, за където по принцип бяха планирани изпитанията, може да доведат до отмяна не само на тренировките, но и на първия кръг от световния шампионат във Формула 1. При политическите размирици в кралството през последните дни има загинали и стотици ранени, като обстановката е напрегната, а военни и полиция затегнаха сериозно режима в и около столицата Манама, за да овладеят протестиращите демонстранти. Вторият кръг от GP2 Азия вече бе отменен заради повишеното напрежение – той трябваше да се състои този уикенд на пистата Сахир.

Всички във Формула 1 са наясно, че трябва възможно най-бързо да вземат решение и за тестовете, и за надпреварата в Бахрейн, тъй като на практика нямат никакво време за реакция. Логистиката на отборите и Гран при като цяло не е в състояния да се справи за толкова кратък период с преместване на старта на друго трасе, но тренировките спокойно може да са в Испания. От Ред Бул вече са отправили питане към ръководството на Каталуния дали последните планирани проби може да са пак там и са получили утвърдителен отговор.

Бърни Екълстоун от своя страна заяви днес, че бил по-обнадежден за ситуацията в Бахрейн, отколкото вчера.

Хората ни там се обадиха, че всичко е утихнало и няма проблеми. Надявам се да не се налагат извънредни мерки. Дано всичко отмине – допълни англичанинът.

Новините от Бахрейн обаче въобще не оправдават оптимизма на Бърни. Днес се състояха погребенията на загиналите при нощния щурм на лагера на протестиращите и участващите в процесиите дадоха воля на недоволството си. Желанията за политически реформи вече се поставят редом с искания за абдикация на крал Хамад бин Иса ал-Халифа. По улиците на столицата Манама все още има танкове, разположени на ключови позиции в града, както и строг контролен режим.