Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Потвърдиха дисквалификацията на Грожан от Монца

Потвърдиха дисквалификацията на Грожан от Монца

87
0
Ромен Грожан,Хаас

Дисквалификацията на Ромен Грожан от Гран при на Италия беше потвърдена от ФИА. Пилотът на Хаас завърши на 6-о място в състезанието, но след финала бе декласиран заради използването на нелегален под. Екипът му подаде протест, който снощи федерацията е разгледала и не е уважила.

В решението на стюардите от Монца беше посочено, че е нарушена точка 3.7.1 D от регулациите, която гласи: „Повърхността, образувана от всички части, разположени върху основната равнина, трябва да има радиус от 50 мм (+/- 2 мм) при всеки ъгъл, гледан непосредствено под колата, като това се прилага след определяне на повърхността.”

В решението се казва, че още на 25 юли е била издадена техническа директива вследствие искане на Рено за уточнение по точка 3.7.1 D. На отборите е било дадено време до Гран при на Италия да направят необходимите промени по пода на автомобилите си.

От Хаас обаче не успяха да изпълнят това и караха в Италия с под, който не спазва директивата. От тима изтъкнаха, че при техния тим е имало забавяне на компоненти от доставчици, за които е допринесла и задължителната лятна пауза. Този довод обаче не бе приет от централата, която потвърди решението на стюардите.

А то означава, че Грожан губи окончателно 8-те си точки, което е голям удар за Хаас в битката за 4-ото място при конструкторите, където американският тим изостава с 30 т. от Рено.