Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Повечето пилоти не бяха съгласни със статичния старт след сейфти кар, заяви...

Повечето пилоти не бяха съгласни със статичния старт след сейфти кар, заяви Рикиардо

34
0
Даниел Рикиардо

Мнозинството пилоти във Формула 1 не са били съгласни с въвеждането на статични стартове след периоди с кола за сигурност на пистата, заяви Даниел Рикиардо.

Промяната вече бе въведена, след световният съвет за автомобилен спорт на ФИА я прие миналата седмица. От догодина след прибиране на сейфти кар в питлейна, пилотите ще се нареждат на грида и наново ще стартират в съответната надпревара.

На въпрос дали е имало консултация със самите състезатели обаче, Рикиардо заяви:

Да и кажи-речи всички се противопоставиха. Или поне повечето, за които аз знам. Ще оставя по-старите пилоти да кажат каквото имат. Лично според обаче, това не е най-доброто решение. Ще видим какво ще споделят останалите.

Австралийският състезател на Ред Бул каза още, че подобна ситуация при всички положения ощетява лидера в надпревара.

–  Не ми се иска да се разпростирам в твърде много обяснения, но все пак ако водиш в състезание с 20 секунди и на пистата се появи кола за сигурност, авансът ти е изгубен. Това е огромен недостатък за лидера, който трябва наново да трупа преднина. А при един статичен старт всичко може да се случи – инцидент, лошо потегляне и изведнъж от първи отиваш четвърти в първия завой. Изглежда твърде лошо – допълни Даниел, който вчера навърши 25 години.

Рикиардо пристига тази седмица на Силвърстоун за предстоящата Гран при на Великобритания в повече от добра форма. Той победи съотборника си Себастиан Фетел шест пъти в досегашните осем квалификации и е с 23 точки по-голям актив от този на четирикратния световен шампион, като освен това записа единствената победа на Ред Бул до момента – в Канада.

Колкото повече време съм с екипа, толкова повече си пасваме и вече водим съвсем плавни разговори по чисто технически теми. Това ми дава увереност да обсъждам повече неща с тях. Комуникацията ни става все по-силна. Вече не разчитам изцяло на това, което Себ казва за едно или друго, а имам вяра на собствената си преценка. Но е изненадващо, че вървя по-добре от него и в квалификации, и в надпревари – сподели Рикиардо.