Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Правилото за 3 мотора от следващия сезон няма да бъде променяно, обяви...

Правилото за 3 мотора от следващия сезон няма да бъде променяно, обяви Тод

56
0
Жан Тод
Жан Тод, снимка: ФИА

Правилото за използване на 3 задвижващи системи за целия следващ сезон няма да бъде променяно, въпреки опасенията от множество наказания на стартова решетка. Това обяви президентът на ФИА Жан Тод.

През тази година бройката на разрешените мотори бе 4 за 20-те състезания, като някои от отборите, ползващи агрегати на Хонда и Рено минаха тази цифра още след средата на сезона.

Затова се заговори, че новото правило за 3 мотора за 2018 г. може да бъде отменено и да бъде върнато досегашното от 4 , още повече, че догодина стартовете ще са с 1 повече – 21.

Наскоро спортният шеф на Ред Бул Кристиан Хорнер каза, че е лудост да се преминава към 3 двигателя за сезон, при положение че през тази година производителите не са успели да се справят добре при 4.

В тази връзка Тод заяви, че също е недоволен да вижда толкова наказания в решетката за изминалия сезон, но не може нищо да направи без всички тимове да са съгласни новото правило да бъде променено.

„Това е нещо, което вече бе решено още преди няколко години, каза французинът. – Някои хора още мислят защо да не се кара с един двигател цял сезон. За да се върнем към 4 мотора, трябва да имаме съгласието на всички отбори. А ние го нямаме. Затова преминаваме към 3 агрегата.“

Според Хорнер ще бъде ужасно шампионатът догодина да бъде решен от наказанията на грида и първенец да бъде този, който е получил най-малко такива. И с оглед на санкциите тази година, според него намаляването на бройката при увеличаване на състезанията е неоправдана икономия.