Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Правосъдното министерство на САЩ разследва Либърти заради отхвърлената кандидатура на Андрети за...

Правосъдното министерство на САЩ разследва Либърти заради отхвърлената кандидатура на Андрети за F1

757
0
Формула 1, F1, Либърти, Либърти Медия
снимка: Спас Генев

Министерство на правосъдието на Съединените щати е започнало разследване срещу Либърти Медия по подозрение в картелна дейност заради отхвърлянето кандидатурата на Андрети за участие във Формула 1. Информацията е съобщена от президента и CEO на Либърти Грег Мафей в телефонен разговор с инвеститори. Компанията притежава търговските права на спорта. Въпросът с Андрети Глобал бе разгледан от комисия в щатския конгрес, но намесата на правосъдното министерство е още по-сериозна.

Мафей потвърди разследването на щатското министерство на правосъдието по време на телефонен разговор с инвеститори

„Възнамеряваме да сътрудничим изцяло на разследването и на всички молби за информация. Нашите действия са в съответствие с всички антитръстови закони на САЩ. Ние описахме подробно доводите за решението си в предходни изявления към и за Андрети. Има методология, която изисква одобрение от ФИА и F1. Със сигурност сме отворени за нови кандидати – те могат да бъдат одобрени ако тези изисквания са изпълнени“, е заявил Мафей.

В началото на 2023 г. ФИА започна процедура за желаещи да участват в световния шампионат на Формула 1. Имаше няколко кандидатури, от които четири достигнаха до финалния етап. В началото на октомври 2023 г. международната федерация оповести, че е одобрила една от тях – тази на Андрети.

„ФИА заключи, че заявлението на Андрети Формула Рейсинг трябва да продължи към следващата фаза“, се казваше в изявлението на федерацията.

Следващата фаза бяха разговори с Либърти Медия за комерсиалните аспекти на участието в F1. В края на януари 2024 г. бе съобщено, че кандидатурата на Андрети е отхвърлена

Сред доводите бе заключението на притежателя на търговските права в Гран при, че „на база представения проект не вярваме, че кандидатът би добавил стойност към шампионата“. Реакцията бе много остра и доведе до последвалите действия и на Андрети, стигнали до конгреса и правосъдното министерство на Съединените щати. Марио Андрети каза по-рано през годината, че лично Мафей се свързал с него и му заявил: „Марио, искам да ти кажа, че ще сторя всичко по силите си, за да не стъпи Майкъл никога във Формула 1“. Причината за подобно отношение не е ясна.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)