Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предстои единадесети кръг на БгФ1 2024 – ГП на Унгария

Предстои единадесети кръг на БгФ1 2024 – ГП на Унгария

76
0

Тази неделя Българският Формула 1 Шампионат се пренася на пистата Хунгароринг, разположена край Будапеща (Унгария). Там ще се проведе единадесети кръг за сезон 2024. През изминалия сезон 2023 победител стана Иван Леонов, успявайки да се справи с атаките на Иван Иванов през цялото състезание.

Пилотите ще имат тежката задача да направят 49 обиколки. Квалификацията за място ще бъде от решаващо значение. Техничните завои, комбинациите от бавни завои, шикани и къси прави правят изпреварванията изключително трудни.

От предварителните тестове изглежда, че ни предстои едно интригуващо състезание на пистата Хунгароринг! Иван Иванов ще опита всичко, за да спечели на Хунгароринг, и по този начин да спре победната серия на Леонов и да изпревари Самуил Иванов в битката им за втората позиция в шампионата.

Самуил Иванов отдавна не е стъпвал на подиума и ще се опита да го постигне. Ще е интересно дали Иван Леонов ще помага на съотборника си в битката му за втората позиция срещу Иван Иванов или ще се концентрира върху своята поредна победа.

Христо Ичов отново напомня на себе си и далеч не трябва да бъде изключван от сметките за победата, като неговият опит и усет за настройване го правят скрит фаворит за победата.

Временно класиране при пилоти - БгФ1 2024
Временно класиране при пилоти – БгФ1 2024

Какво се случи в предишното състезание?

Иван Леонов спечели двубоя с Иван Иванов в ГП на Турция, записвайки своята пета поредна победа и девета такава от началото на сезон 2024 в Българския Формула 1 Шампионат.

ГП на Турция ни направи свидетели на още едно интересно състезание, съчетано със стратегически битки и битки гума до гума. За изненада на всички, първата позиция в квалификацията грабна Иван Иванов (Sparta Racing Team) с обиколка 1:24.940. Той постигна този резултат в края на сесията, като той беше единственият пилот, който успя да слезе под границата от 1:25.

Второ време постави шампионът за далечната вече 2012г. – Христо Ичов (Ford Apex F1 Team), оставайки на разлика от +0.090 от първата позиция. Едва трети остана трикратният шампион Иван Леонов (NetRex GP) на изоставане от +0.154 зад Иванов. В интервюто след състезанието той сподели, че е имал още потенциал, но не е успял да направи чиста обиколка. Четвърти на стартовата решетка се нареди Николай Караколев (Braking Racing Point). Пети остана другият пилот на NetRex GP – Самуил Иванов, който за последно беше на подиума в ГП на Австрия, където спечели спринта.

На старта на състезанието, Христо Ичов направи страхотен старт и опита атака в първи завой, заемайки вътрешната част, но Иван Иванов успя да ускори по-добре и запази лидерската позиция. Николай Караколев за момент се справи с Иван Леонов в борбата за третата позиция, но лидерът в шампионата направи успешна контра атака.

В следващия завой Иван Леонов пък на своя сметка опита маневра от външната страна на трети завой срещу Христо Ичов за втората позиция, която се оказа неуспешна, заради по-добрата траектория на Ичов.

Битката за пета позиция също беше не по-малко оспорвана. В нея участваха Самуил Иванов, Георги Янаков, Петър Николов и Божидар Стоянов.

Борбата за втората позиция между Ичов, Леонов и Караколев позволи на Иван Иванов да натрупа преднина от близо 2 секунди. В крайна сметка, в края на третата обиколка, Леонов завърши успешно атаката си срещу Христо в дванадесети завой. Тази атака позволи на Николай Караколев също да си проправи път напред, и така за само няколко завоя, Ичов загуби две позиции.

Все пак в четвъртата обиколка, Христо Ичов си върна третата позиция, а грешка на Караколев позволи на Самуил Иванов да се изкачи до четвърта позиция. В същото време Иван Леонов беше най-бързият пилот на пистата, което му позволи да се доближи до Иван Иванов и да го атакува в края на деветата обиколка.

По-назад в колоната вреше и кипеше. Самуил Иванов и Николай Караколев се бориха за четвъртата позиция, а Петър Николов, Божидар Стоянов и Георги Янаков за петата. Изключително израстване в последните състезания показва именно Янаков, който се бори все по-успешно срещу най-бързите пилоти в шампионата. Първите спирания в бокса започнаха и пръв от лидерите спря Иван Иванов, в опит да пресече Леонов. Това не се случи, тъй като трикратният шампион беше изчислил достатъчно добре загубата на време при износени гуми, за да излезе отново пред Иванов.

Временно класиране при отбори - БгФ1 2024
Временно класиране при отбори – БгФ1 2024

В обиколка 15, пилотът на Sparta Racing Team поведе в надпреварата, но обиколка по-късно Иван Леонов отново се завърна на първата позиция.

В борбата за третата позиция, Николай Караколев се справи с Христо Ичов, като там битката далеч не беше приключила. В обиколка 23, Ичов завърши успешна маневра срещу Караколев и се върна на третата позиция.

Преди вторите спирания в бокса, Леонов отново вдигна темпото и натрупа преднина от близо 4 секунди пред втория в колоната. Тази преднина му позволи да спре с 4 обиколки по-късно в бокса и да постави по-меки гуми за последната серия от обиколки.

Отново отлично стратегическо решение от Леонов. Това му позволи не само да остане пред Иван Иванов на пистата, а и да има по-нови и по-меки гуми.

Това беше решаващо в битката за първата позиция. До края на състезанието, Иван Леонов записа най-бързата обиколка, носеща бонус точка.

Най-интересната битка беше за третата позиция, която продължи до последните завои на последната обиколка. В крайна сметка тя беше спечелена на пистата от Христо Ичов.

Наказание след края на надпреварата, заради превишаване на скоростта в бокса, позволи на Николай Караколев напълно заслужено да заеме последното място на подиума.

Пети завърши Самуил Иванов, а шести остана Петър Николов, печелейки битката с Георги Янаков.

По този начин 5 състезания преди края на сезона, шампионатите при пилотите и отборите изглеждат предрешени. Леонов води с 93 точки пред Самуил Иванов, а трети след силното представяне в последните състезания е Иван Иванов.

При отборите NetRex Grand Prix води убедително пред Sparta Racing Team.

Гледайте БгФ1 ГП на Унгария днес – 20 октомври от 20:00 часа на живо в Twitch канала на шампионата – https://twitch.tv/cukambg. Очакваме Ви!