Начало Други Предстои първият старт на Арабаджиев в EuroSeries F3000

Предстои първият старт на Арабаджиев в EuroSeries F3000

94
0

Първото състезание за сезона в EuroSeries F3000 за Владо Арабаджиев предстои в края на седмицата. Разговарях с него по време на първия старт от югоизточния европейски шампионат по картинг в Серес, Гърция. Той се появи късно вечерта в петък, след преход от около 2000 км. с кола. Идваше специално за старта oт Италия, където предишната седмица беше на тестове във Валелунга. За пореден път се удивих от невероятния му хъс да се състезава.

На тестовете Владо се е представил добре. Дал е трето време. Пред него са само фаворитите от отбора на Минарди – Davide Rigon & Diego Nunes. Сега с нетърпение очаквамe старта, за да видим и в реално състезание как ще се представи. Първото състезание е в края на тази седмица, на 22 април на пистата край Валелунга."Карал съм на това трасе миналата година с Формула 3, но разликата е огромна," споделя Владо. "Отборът ми Euro Nova бяха подготвили колата много добре и успяхме бързо да уточним настройките. Направих няколко дълги серии, а после и квалификационни симулации и успях да вземa максимума от новите гуми, което е много важно."

Владо Арабаджиев през миналата година се състезава в италианската Формула 3. Успя да влезе в точките в последните състезания, но още 12 месеца във Формула 3 биха били безсмислени.

Той ще се състезава за екипа на Euro Nova, чийто шеф е Винченцо Соспири. Италианецът е шампион от F3000 през 1995 г. и е бил тест пилот на Бенетон през 1996 г., а през 1997 г. участва в едно състезание от Формула 1 с отбора на Лола Форд.

Той и тимът явно разполагат с много опит в състезанията от тази серия и нашият пилот е останал очарован от условията, които му се предоставят и от работата им. От отбора също са останали много доволни от качествата и бързината му. За направените до този момент тестове той е показал постоянство и непрекъснато е подобрявал времената си. Обратната информация, която е давал на отбора, също е била на ниво.

След като бе заместена от GP2, Формула 3000 остана малко в сянка, но продължава да бъде може би най-близкото стъпало до Формула 1. Освен това голяма част от пилотите минали през тази серия и през отбора намират бързо място в GP2. Серията върви заедно с европейския шампионат за туристически автомобили и се следи от TV канала Нуволари.

През тази година Владо ще участва във всичките осем кръга, като всеки уикенд се провеждат по две състезания. Първото е в края на април на пистата Валелунга. На същото трасе 10 дни по-рано ще се проведат и официалните тестове преди сезона.