Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предстои трети кръг на БгФ1 2023 – ГП на Канада

Предстои трети кръг на БгФ1 2023 – ГП на Канада

380
0
Български Формула 1 Шампионат

На 30 април, неделя, ще се състои състезанието за Голямата награда на Канада – трети кръг от Сезон 2023 в БгФ1 (Българския Формула 1) шампионат. Надпреварата ще се проведе на трасето “Жил Вилньов”, което е с дължина 4361 метра. Пилотите ще имат тежката задача да завъртят 49 обиколки. Местата за изпреварване на пистата са много, а използването на DRS системата, правилната стратегия и постоянството, ще бъдат ключът към успеха.

Пилотите имаха почти месец да се подготвят за този кръг. Всички се възползват от дългата пауза, за да настроят по най-добрия начин болидите си. Най-активни в свободните тренировки до момента са пилотите на NetRex Grand Prix и тези на Sparta Racing Team. Изключение прави Димитър Пашов (Silver Arrows F1 Racing), който към момента е с най-много обиколки. Най-доброто време до момента е дело на победителя от първите две състезания – Иван Леонов. Той спря хронометъра на 1:10.506. Второ време постигна Самуил Иванов (NetRex Grand Prix), който дава сериозно заявка за победата, записвайки 1:10.591 Трети е за приятната изненада Ростислав Анастасов (Oracle Apex Racing), който изостава с около 0.2 сек. от най-бързия. Все още не знаем кой с какво количество гориво кара и какви режими на батерията използва. Изключително впечатление прави четвъртото време на Ивайло Каменов (Silver Arrows F1 Team). Не трябва да изключваме и Иван Иванов (Sparta Racing Team). Той показа впечатляваща скорост в предишните състезания, но малшанс в първата обиколка, го лишиха от възможност да се бори с най-бързите. По всичко изглежда, че отборът на Sparta Racing ще се опита да се върне там, където му е мястото, а именно на върха. Петър Николов показва все по-добри резултати и се доближава с малки стъпки към челото. Завършващият втори в първите състезания, Насим Рула (Braking Point Racing), все още не е разкрил пълния си потенциал и е направил малко обиколки в сървъра. Почти сигурно е, че той тества самостоятелно и крие реалната си скорост, като неговите амбиции са да остане в челото и да се бори за победата и титлата.

Попитахме Иван Леонов (NetRex Grand Prix) какви очаквания има за предстоящото състезание и дали му допада пистата Жил Вилньов и кое е най-важното за постигане на успех на подобно трасе? Той отговори следното:

Надявам се да имам повече късмет на тази писта през този сезон. През миналата година имах проблеми с педалите и отпаднах от надпреварата. Тази писта заема много важно място в кариерата ми. Именно тук постигнах първата си победа в световния симрейсинг шампионат (Formula Simracing), която е и най-емоционалната ми победа до момента, може би, защото беше първа на по-високо ниво, през далечната вече 2018 г., но си я спомням сякаш беше вчера. Това беше като награда за целия ми труд през годините и даде сериозен тласък в моето развитие. Доказа ми, че всичко се постига с много желание и труд. Печелил съм на пистата “Жил Вилньов” в различни шампионати и със сигурност това е една от пистите, която е подходяща на стила ми на каране. За постигане на добри резултати на подобен тип писта е важно преди всичко постоянството – много лесно е да се направи грешка, скоростите са високи, и стените не прощават на никого. Работата с батерията е важна за такъв тип писти, като не на последно място ще сложа и тази с гумите. Със сигурност ще преследвам победата и с малко късмет, се надявам нещата да се получат. Пожелавам на всички късмет и се надявам да се получи едно интересно състезание.”

Ростислав Анастасов (Oracle Apex Racing) бе много близо до победата в Бахрейн и в Саудитска Арабия. Проблеми с интернет връзката и грешна стратегия, го лишиха от тази възможност.  Съотборникът му Николай Караколев остана в сянката на прожекторите, малшанс, който сполетя не само него, но и пилотите на Sparta Racing Team.
През годините пистата Жил Вилньов е важна част от БгФ1, като тя заема място във всеки един сезон в първите години на шампионата. Единствено изключение прави сезон 2020 и 2021, когато пистата не е включена в календара. ГП на Канада се завръща през 2022 г. Победител става шампионът на БгФ1 за сезон 2021 – Стоян Барбуков, който печели по убедителен начин. Пистата разполага с много места за изпреварване. Точно това се очаква да направи състезанието непредсказуемо. Ставали сме свидетели на изключително интересни и вълнуващи надпревари. Трикратен победител на тази писта в БгФ1, е шампионът за 2012 г. Христо Ичов.
Определено ни очаква ни едно интригуващо състезание на пистата “Жил Вилньов”. Всички са решени да спрат победната серия на Леонов и NetRex Grand Prix, в това число и съотборникът му – Самуил Иванов.
Не пропускайте БгФ1 ГП на Канада, тази Неделя – 30-и Април от 20:30 часа. Състезанието ще бъде излъчено на живо в Twitch канала на БгФ1 – https://twitch.tv/cukambg –  с коментатори Димитър Тончев и Момчил Пенов!