Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пресфалтират “фибата” на пистата Жил Вилньов

Пресфалтират “фибата” на пистата Жил Вилньов

54
0

Повърхността на тесния десети завой на пистата Жил Вилньов в Монреал ще бъде преасфалтиран преди Гран при на Канада след многобройните оплаквания на пилоти вчера. По време на първата част на официалната тренировка за място на грида повърхността на асфалта там започнала да се пропуква и рони. До края на сесията мястото бе покрито с камъчета, стъпването върху които водеше до нестабилност на автомобилите. Най-недоволен от ситуацията бе Марк Уебър (Ред Бул), който посочи именно това като причина за катастрофата си в края на втория квалификационен сегмент. Загрижени за ситуацията обаче бяха още пилотите на Ферари и Тойота.

След проведените консултации с техническия делегат на ФИА Чарли Уайтинг бе решено мястото отново да се преасфалтира. Изпълнителният вицепрезидент на канадската Гран при Франсоа Дюмонтие бе категоричен, че ситуацията се наблюдава внимателно от организаторите. Според него проблемът се дължи на комбинация от фактори, сред които агресивното триене на гумите с канали, премахването на тракшън контрола и същинската, физическа конфигурация на завоя.
Преди уикендът на тазгодишната надпревара в Канада някои участъци от трасето бяха преасфалтирани, за да се решат проблеми, възникнали по време на миналогодишното състезание. За следващия сезон се обмислят нови подобрения, а следващата седмица ще се състои специална среща, на която проблемът ще бъде обсъден.