Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Приеха новия формат на квалификацията още за Австралия

Приеха новия формат на квалификацията още за Австралия

99
0
Гран при на Австралия,старт

Новият формат на квалификацията във Формула 1 на елиминационен принцип е бил одобрен от Световния съвет на ФИА, съобщава Аутоспорт. Той ще бъде въведен още за първия кръг от новия сезон в Австралия, въпреки опасенията на управляващият търговските права Бърни Екълстоун, че няма наличен готов нов софтуер, които да изчислява времената на пилотите.

Британският милиардер смяташе, че системата няма да бъде въведена по-рано от Гран при на Испания, но явно това ще стане още за Мелбърн, след като от ФОМ (Formula One Management) са информирали Екълстоун, че софтуерът ще бъде готов на време за състезателния уикенд на пистата Албърт парк след 2 седмици. 

Отново квалификацията ще се състои от 3 части. Първата ще продължава 16 минути, като след 7 мин най-бавният пилот ще отпада. За останалото време от 9 минути на всеки 90 секунди ще бъде елиминиран по един пилот, който е с най-слабо постижение към момента. Така още 6 състезатели ще отпаднат или общо 7 след Q1.

Останалите 15 ще продължат във втората част на квалификацията, която ще е с времетраене 15 мин. След 6 мин най-бавният пилот ще отпадне. В оставащите 9 мин на всяка минута и половина ще отпада по един състезател. така общо 7 пилоти ще напуснат и Q2 и ще останат 8.

Тези осем ще продължат в третата част на сесията за място в решетката. Тя ще трае 14 мин, като след 5 мин най-бавният пилот ще е аут. След това на всеки 90 сек ще бъде елиминират по един, като 1 мин и 30 сек преди края ще са останали двама пилоти, които ще трябва да определят кой ще е най-бърз.

Вижте какво мисли за новият формат на квалификация Иван Тенчев: