Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Приети правилата за сезон 2006

Приети правилата за сезон 2006

33
0

На среща в Рим се приеха решенията относно шампионата през сезон 2006. Някои от правилата за 2008 г. също бяха уточнени и може да станат валидни още през 2007 г. ако 80% от Техническата работна група към Формула 1 даде съгласието си.

Част от новите правила за 2006 г. засягат гумите. На всеки пилот е разрешено да използва 7 комплекта сухи гуми за всеки състезателен уикенд. Гумите, които се използват в квалификацията и състезанието трябва да бъдат от една и съща спецификация. Смяна им е позволена по всяко време от надпреварата.

Относно формата на квалификациите се реши, че всички коли имат право да излязат на пистата. След края на първия 15-минутен период най-бавните пет болида нямат право да участват в квалификацията повече. Те заемат последните пет места от стартовата решетка в зависимост от времето, което са дали. Времената на останалите 15 коли се считат за невалидни в следващата сесия от квалификацията.

След края на вторите 15 минути, отново най-бавните 5 коли отпадат от надпреварата. Те заемат местата на стартовата решетка от 15 до 11.

Времената от предишните квалификационни етапи не се взимат предвид. За последната сесия на пистата остават 10 коли и разполагат с 20 минути. Според времената си те заемат позициите от 1 до 10, като най-бързият печели полпозишън.

Всички автомобилите ще се намират в условия на затворен парк, но смяната на гуми и зареждането вече няма да са забранени в неговите условия, както досега.

Световният съвет за моторни спортове одобри и приетия от комисията на първо четене пакет от промени за 2008 г. В него са включени въвеждането на крилото CDG, връщането на сликовете (гладките гуми) и оставането само на един доставчик на гуми.

Повече подробности за новите правила четете в ноемврийския брой на списание Club F1.