Начало Избрани Притеснява ли се Верстапен от Рикиардо? „Не искам тест пилот да ми...

Притеснява ли се Верстапен от Рикиардо? „Не искам тест пилот да ми прави симулациите“, каза Макс

3394
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не иска Даниел Рикиардо да прави симулациите на автомобила на Ред Бул за 2023 г. Нидерландецът заяви, че предпочита да направи всичко сам и да адаптира болида RB19 изцяло към неговия стил на каране.

Верстапен и Рикиардо се познават отлично. Двамата бяха съотборници в Ред Бул от средата на сезон 2016 до края на сезон 2018. След това австралиецът реши да потърси късмета си на друго място и напусна семейството на австрийския тим.

Рикиардо прекара два трудни сезона в Рено и още толкова в Макларън. 33-годишният състезател така и не успя да разкрие пълния си потенциал с двата отбора. В крайна сметка той остана без титулярно място в F1 и реши да се върне в Ред Бул. Там австралиецът ще прекарва голяма част от време си в симулатора в Милтън Кийнс. Също така Даниел ще участва в тестове, ще помага за маркетинговата дейност на тима и ще бъде готов да замени Верстапен или Перес ако се наложи.

През последните години отборите от F1 имат много ограничения по отношение на възможността да тестват публично автомобилите си на пистата. Затова те инвестират в създаването на виртуални симулатори в своите фабрики.

Тези съвременни симулатори са много по-напреднали от симулаторите, използвани от стриймърите в Twitch. Симулаторите често могат да се използват за изпробване на нови настройки или за научаване на повече информация за конкретен състезателния уикенд. Също така пилотите изпробват всяка една писта в симулатор и се запознават с всички характеристики и особености.

Рикиардо ще бъде на разположение на Ред Бул и ще прекарва почти цялото си работно време в Милтън Кийнс. Въпреки това Верстапен заяви, че предпочита сам да се занимава с подготовката на колата в симулатора.

„Нашият симулатор е един от най-добрите в този спорт. Да, дните там са много дълги, но несъмнено си заслужава“, сподели

„Не искам тест пилот да ми прави симулациите. Знам, че това се практикува другите отбори. Но аз искам да го правя сам, защото всеки има свой собствен стил на каране“, каза Макс.

Холандецът също така разполага със собствена симулаторна установка у дома. Тя бе наскоро бе показана при участието му във виртуалното състезание „24 часа на Льо Ман.“ Състезателят на Ред Бул нарече събитието „клоунада“ защото няколко пъти бе изхвърлен от електронната надпревара. В крайна сметка той трябва да се откаже заради проблеми с връзката на сървърите.

„Това ми помага да поддържам фокуса си. Не можеш да правиш много други неща, когато си вкъщи. Да ви кажа честно аз наистина се наслаждавам на симулационните състезания.“

Ред Бул ще представи новия си болид на 3 февруари в Ню Йорк. Очаква се австрийският екип да покаже само разцветката на RB19, докато истинската версия на колата да се появи на изпитанията в Бахрейн.

Наскоро стана ясно, че Верстапен дори е превърнал частния си самолет в един голям симулатор. Информацията бе потвърдена от съветника на Ред Бул д-р Хелмут Марко. Той каза, че нидерландецът няма намерение да се отказва от електронните надпревари и симулациите.

„Макс няма да се откаже от такива неща. Той дори е преустроил частния си самолет, за да може в бъдеще да кара симулатори във въздуха. Но това е добре, защото той има нужда от това разсейване. В крайна сметка повече време в [симулаторите] не му навреди когато спечели двете си титли.“