Начало Форум Променливо време и възможности за дъжд на Спа през уикенда

Променливо време и възможности за дъжд на Спа през уикенда

2788
0
Гран при на Белгия, Спа, Спа-Франкоршамп
снимка: Пирели

2828Формула 1 се завръща след лятната пауза с истинска класика – Гран при на Белгия на пистата Спа-Франкоршамп

Пирели ще предостави на отборите гуми от типовете C2, C3 и C4 за уикенда белгийската писта, съответно като хард, медиум и софт. Това са същите смеси, които бяха използвани през миналия сезон. Спа е добре познато предизвикателство за отборите от Формула 1. Пистата е най-дългата в календара – малко над 7 километра – и поставя автомобилите и гумите на редица различни натоварвания.

Времето на разположеното в Ардените трасе е прочуто с променливостта си

Метеорологичните условия не просто се сменят рязко, но и се различават в отделни части на пистата. Шансът някъде да вали, а другаде настилката да е суха е съвсем реален. Най-големи са натоварванията върху гумите в Червената вода – Радийон. Те се охлаждат на почит 800 метра дългата права Кемъл, което оказва влияние върху сцеплението в следващите криви.

Стратегията в миналогодишната Гран при на Белгия бе с един питстоп – старт с медиум и смяна с хард. Тя бе използвана и от тримата пилоти на подиума – Люис Хамилтън, Валтери Ботас и Макс Верстапен. Те смениха гуми по време на дълъг период зад кола за сигурност, който оказа сериозно влияние върху разгръщането на стратегиите. Само двама пилоти не сториха това, докато сейфти карът бе на пистата.

В момента метеорологичната прогноза вещае хладно и променливо време и през трите дни на уикенда в Белгия. За петък и събота има възможност за превалявания в следобедните часове. Температурата няма да превишава 16-17 градуса. Засега според метеоролозите в неделя няма да вали, но ще остане облачно и доста хладно – около 15 градуса.

„Гран при на Белгия ще е третата ни визита на Спа в рамките на месец, но по три много различни повода – 24 часа на Спа, рали Ипр Белгия и сега Формула 1“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Предизвикателствата на пистата, особено тези по отношение на времето, са добре известни. Може да видим интересен микс от стратегии тази година.“