Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с победа в Гран при на Белгия, Ферари извън точките

Хамилтън с победа в Гран при на Белгия, Ферари извън точките

3886
0
Хамилтън Спа
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън записа победа в Гран при на Белгия. Валтери Ботас остана втори нa 8.442 секунди, а последното място на подиума бе за Макс Верстапен, 15.455 секунди от Хамилтън. Четвърти и пети финишираха Даниел Рикиардо и Естебан Окон.

Температурата на въздуха по време на състезанието бе 18 грауса, а тази на пистата- 31 . Влажността бе 57%.


Още преди самия старт Карлос Сайнц получи повреда в ауспуха на своя Макларън на път към стартовата решетка. Това означаваше, че той няма да вземе участие в днешната Гран при на Белгия.

Малко преди началото на състезанието всички на пистата запазиха минута мълчание в памет на загиналия френски пилот от F2 през миналия сезон Антоан Юбер.

Всички в топ 10, стартираха с гуми софт,с изключение на пилотите на Мерцедес и Макс Верстапен, които бяха с медиум. Зад тях всички бяха също с гуми медиум, с изключение на Шарл Льоклер и Пиер Гасли, които бяха със гуми софт и хард.

Люис Хамилтън направи добър старт и запази лидерската позиция. Зад него Ботас също опази второто място, а Рикиардо атакува и изпревари Верстапен в подхода към завой Лес Комбс, но нидерландският пилот си върна позицията след това. Страхотно стартира и Шарл Льоклер, който се изкачи до осмата позиция след края на първия тур,но малко след това бе изпреварен от Пиер Гасли. Първата обиколка от състезанието премина чисто, без никакви инциденти между пилотите.

5 обиколки след началото, Хамилтън водеше пред Ботас с 1.2 секунди. След тях беше Верстапен, следван от Рикиардо и Окон. Зад тях Шарл Льоклер се смъкна до 10-тата позиция.


Малко след това пилотът на Ферари бе изпреварен от Ландо Норис и Данил Квят и потъна до 12-тото място. В челото лидер продължи да бъде Хамилтън, следван от Ботас на секунда и половина. Трети бе Верстапен, който изостана на около 5 секунди и половина от Люис. Най-бързия тур бе за Хамилтън- 1:49.470.


10 обиколки след началото Верстапен се оплака по радиото, че вече няма сцепление в гумите. В дъното на колоната Антонио Джовинаци се завъртя в завоя Лес Фагнес и се удари в пилота на Уилмяс Джордж Ръсел. Това доведе до излизане на кола за сигурност на пистата. За щастие и двамата състезатели бяха невредими след инцидента.


Водещите състезатели се възползваха от това и спряха в бокса за нов комплект гуми хард, като Алекс Албон успя да мине пред Естебан Окон.

Надпреварата бе рестартирана в 15-тата обиколка. Начело продължи да бъде Люис Хамилтън, който записа нов най-бърз тур от 1:48.325. Зад него бяха Ботас и Верстапен.

В следващата обиколка Кими Райконен изпревари Себастиан Фетел в края на правата Кемел, а Ботас записа най-бърза обиколка- 1:48.156.

След 22 обиколки от началото на Гран при на Белгия Хамилтън водеше на 3 секунди пред Ботас, а трети бе Верстапен на 1.8 секунди от Валтери. Четвърти продължи да бъде Рикиардо, а зад него Пиер Гасли, Алекс Албон и Естебан Окон водиха битка за петата позиция. По-назад пилотите на Ферари водиха битка за 12-тото място. Обиколка по-късно тайландският пилот на Ред Бул мина пред Гасли и зае петата позиция.


Междувременно Люис записа нов най-бърз тур от 1:47.851.  и увеличи разликата със своя съотборник на 4 секунди. Шарл Льоклер спря в бокса за нови комплект гуми медиум и се смъкна до последното място. Пилотът на Алфа Ромео Кими Райконен събощи по радиото, че в дясната му обувка има вода.

32 обиколки от началото в Гран при на Белгия класирането в челото остана непроменено. Най-високата топ скорост бе за пилота на Алфа Таури Данил Квят.

Седем обиколки преди края Хамилтън допусна грешка в третия сектор на трасето и мина направяко през последния шикан. В същото време Серхио Перес изпревари Квят и зае деветата позиция, но три обиколки по-късно бе задминат от Пиер Гасли.

Обиколка по-късно шесткратният световен шампион Люис Хамилтън се оплака от проблем с гумите. Зад него Албон, Окон и Норис водиха невероятна битка за петото място.

До края на надпреварата Окон изпревари Албон в последната обиколка и стана пети. Шести остана пилотът на Ред Бул, а топ 10 допълниха Ландо Норис, Пиер Гасли, Ланс Строл и Серхио Перес.

Това бе победа номер 89 за Люис Хамилтън. Най-бързата обиколка бе на Даниел Рикиардо. Пилотът на Рено успя да запише  време от 1:47.483. Пиер Гасли бе избран от зрителите за пилот на деня.