Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Прост: Пилотите и инженерите в F1 трябва да се адаптират към различните...

Прост: Пилотите и инженерите в F1 трябва да се адаптират към различните ситуации

61
0
Ален Прост
Ален Прост, снимка Любомир Асенов

Екипите и пилотите във Формула 1 трябва да се приспособяват към конкретни условия като различно поведение на гумите например, смята Ален Прост. Той изрази това си мнение на пресконференцията в Монако с представители на различни отбори в спорта.

Четирикратният световен шампион във Формула 1 бе поканен на събитието в ролята си на посланик на Рено. Французинът зае тази роля миналата година, но от дълго време работи с концерна по различни проекти. През 2013-та пък е и стратегически съветник на изпълнителния комитет.

Прост непрекъснато наблюдава шампионата и според него първенството не е безинтересно. Той отказа да направи директен паралел между настоящата ситуация и своето време с довода, че подобно нещо е невъзможно, но все пак намери подходящ пример от кариерата си, за да опише с какво е трябвало да се справя на пистата.

По наше време – ако искате да сравнявате – трябваше да се грижим за спирачките, за скоростната кутия, за разхода на гориво и очевидно – за гумите. В един момент тогава имахме три типа гуми и често карах с комбинация от твърди и меки. Дори в Лас Вегас през 1981 г. се състезавах с квалификационни гуми отпред. Това от една страна означава, че е много трудно да се направил паралел (с днешната ситуация), но от друга пък показва, че е нужно да се адаптираш – като пилот, инженер и т.н. – към правилата. Тази година има някои оплаквания… Но всъщност положението не се различава особено от миналия сезон. И като цяло просто трябва да се приспособиш към ситуацията. Това е обичайно за Формула 1 – заяви Прост. – Напоследък имаше критики и за това, че няма шоу. През последните години обаче всичко се решава в последното състезание. Догодина ще се говори повече за двигателите, които ще са нови, ще се обсъждат технологиите, а това ще ни доближи повече до автомобилната индустрия. Но трябва да запазим и шоуто. Необходимо е да се намери баланс, но не бих критикувал това, което имам в момента – допълни той.