Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Прост съветва Грожан да се изолира максимално

Прост съветва Грожан да се изолира максимално

83
0
Ален Прост

Четирикратният световен шампион Ален Прост най-искрено посъветва младия си сънародник Ромейн Грожан да се изолира максимално преди решителната част от уикенда за Гран при на Монако, ако иска да постигне успех в прочутото състезание.

Особено тук е нужна огромна концентрация: от първата обиколка в четвъртък до последната в неделя – описа случващото се в Монако Прост.

Заедно със Себастиан Фетел и Кристиан Хорнер той участва в представянето на концептуалния нов Алпин във връзка с юбилея на Рено Спорт. След това бе любезен да седне с нас, малка група журналисти и да поговори за спорта в миналото и днес, като в центъра бе предстоящото състезание в Монако.

Най-малката грешка обърква нещата, обикновено непоправимо, а има страшно много събития, хора, медии, които по един или друг начин ти оказват влияние – каза Професора. – Ромейн е много млад и първият път, когато се появи във Формула 1, не успя да се справи с всичко това. Мисля, че сега има повече опит и е наясно с това, че трябва да лимитира срещите си и с вас журналистите, и с всички останали хора, които могат да му повлияят, да го разконцентрират и изведат от равновесие по един или по друг начин. Знам, че е много трудно, а става още по-трудно, когато пишете за него и екипа му като за фаворити. Тогава натоварването е още по-голямо. Мисля даже, че не случайно момчетата от Макларън определят Лотус за фаворит, а не себе си.

По късно вечерта Ален имаше възможност и лично да даде съвети на Ромейн по време на тежко парти на огромната яхта, наета от TAG Heuer, на което и двамата получиха по един специален часовник.

С чаша шампанско в ръка Професора изказа своите виждания и за развитието на шампионата тази година, и за Формула 1 като цяло.

Формула 1 се променя, публиката й също и очевидно иска точно такъв тип първенство, с много изпреварвания с непредвидими резултати. Бърни [Екълстоун] и ФИА им предоставят именно такъв шампионат – каза Прост. – Изглежда, че по-малко се интересуват от техниката, от това как един тим взима предимство пред останалите, детайлите не са така важни.

Според Ален има връзка между този процес и намаляването на интереса към спорта в държави като неговата Франция и Германия.