Начало Автомобили PSA Group вдигна цените на моделите си за Великобритания

PSA Group вдигна цените на моделите си за Великобритания

37
0

PSA Group вдигна цените на автомобилите си за Великобритания след падането на паунда вследствие на резултатите от проведения в края на юни референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Според други автомобилни производители като Nissan и Fiat например тази тенденция тепърва ще се утвърждава, тъй като компаниите ще искат да компенсират промените в курса на британската лира.

PSA вдигна цените за марките Peugeot, Citroen и DS, считано от 1 август. При Citroen и DS например увеличението е средно около 2%. Говорител на брандовете уточни също така, че ръстът бил планиран преди последните колебания в курса на паунда.

Трите марки на PSA са с общ дял от 7,24% на британския пазар за първите седе месеца от 2016 г. (според Аутомотив Нюз Европа). Всички автомобили на концерна са внос, тъй като групата няма свои производствени съоръжения на Острова.

Според анализатори от JATO Дайнамикс увеличението на цените ще повлияе отрицателно на автомобилните продажби. Великобритания е вторият по големина пазар на коли в Европа след Германия. Автомобилните производители все още преценяват ситуацията след референдума от юни. От Nissan например обявиха, че ще изчакат изхода от Брекзит преди да решат дали да инвестират по-нататък в най-големия автомобилен завод на територията на Обединеното кралство – този в Съндърланд. За момента повишаването на цените е най-лесният и бърз начин за справяне с валутните колебания. Бранд мениджърът на Fiat в Обединеното кралство Себастиано Федриго предупреди, че цените на автомобилите неминуемо ще се качат, просто повечето производители изчакват да видят дали паундът ще се стабилизира.

От Ford Motor – най-продаваната марка автомобили във Великобритания – обявиха през юли, че спадът на лирата ще им коства 60 милиона долара. Очакванията на концерна са за общи загуби на Острова за 2016 г. от порядъка на $200 млн. тази година, а през следващата могат да достигнат половин милиард долара.

В новия брой на списание ClubS1 (196) може да намерите материал за влиянието на политиката във Формула 1, в който са разгледани и възможните за спорта последици от излизането на Великобритания от Европейския съюз.