Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Намирането на добри настройки на Спа е трудно заради разнообразните завои

Ботас: Намирането на добри настройки на Спа е трудно заради разнообразните завои

81
0
Спа, Спа-Франкоршамп
снимка: Мерцедес

Пистата Спа-Франкоршамп е едно от най-предизвикателните трасета за пилотите с много разнообразни завои, които правят намирането на добри настройки за трасето трудно, обясни състезателят на Уилямс Валтери Ботас.

11 кръг от Формула 1 ще се проведе на една от най-любимите писти на състезателите, която е най-дългата в календара на шампионата (7,004 км), а конфигурацията й се състои както от бавни, така и от среднобързи и високоскоростни завои. На Спа има няколко дълги прави, като в 70% от обиколката се кара на пълна газ и болидите са настроени за ниско ниво на аеропритискане. Заради местоположението на пистата в Ардените времето на трасето обикновено е доста променливо, а понякога се случва в някои части от него да вали, а в други да е сухо. 

За първи път карах на Спа през 2007 г. във Формула Рено и веднага се влюбих в пистата – обяснява Валтери. – Тя е високоскоростна, с преливащи завои, изкачвания и спускания и ти дава истински прилив на адреналин. Трудно е да намериш добри настройки на колата заради голямото разнообразие от завои, но ще се опитаме да съберем колкото можем повече информация по време на тренировките и да намерим най-подходящите настройки за квалификацията и състезанието.

Съотборникът на Ботас Пастор Малдонадо спечели първата си точка във Формула 1 през 2011 г. именно на Спа и за него също това трасе е от любимите му места за състезания. Той обясни, че съчетанието от различните видове завои я прави най-завършената писта в календара на Формула 1, която тества способностите на пилота и машината. Това е мнението и на главния състезателен инженер на Уилямс Хави Пухолар:

Това е една от най-бързите писти със средна скорост от 230 км/ч и най-дългата обиколка за годината – 7,004 км. С DRS и дългата обиколка, в резултат на която се получават големи разлики в деградация на гумите между различните стратегии, изпреварванията обикновено са по-лесни тук отколкото на много други писти. Също така, имайки предвид дължината на пистата, избирането на гуми в променливите условия е допълнително предизвикателство, тъй като определени части от трасето могат да са много по-мокри от други.

За момента според прогнозите времето в петък ще е облачно, а в събота и неделя ще вали с температури от 26 градуса в петък и събота и 21 градуса за неделното състезание.