Начало Избрани Пурчер ще участва в първата тренировка в Остин

Пурчер ще участва в първата тренировка в Остин

377
0
Тео Пурчер, Формула 2
Тео Пурчер, снимка Алфа Ромео

Тео Пурчер ще вземе участие в първата свободна тренировка за Гран при на САЩ. Французинът е част от Академията за млади пилоти на Заубер и ще бъде зад волана на Алфа Ромео С42 на пистата в Тексас.

Пурчер ще заеме мястото на Валтери Ботас в по време на първата свободна тренировка в Тексас. Така екипът от Хинвил ще изпълни задължението си да даде един от автомобилите си на млад пилот.

19-годишният състезател направи частен тест с болида на Алфа Ромео за 2019 г. на пистата Хунгароринг. Той впечатли целия екип с професионалния си подход и с бързата си адаптация към болида. В момента Пурчер заема второ място един кръг преди края на сезон 2022 във Формула 2.

През лятото французинът заяви, че няма да се върне в поддържаща серия на F1 след края на настоящата кампания. Той бе свързван с преминаване в тима на Нисан във Формула Е. В крайна сметка японският производител реши да разчита на Норман Нато и Саша Фенестраз. Младият французин можеше да стане съотборник на Ботас, но в крайна сметка Алфа Ромео реши да задържи Гуаню Жу за още един сезон.

Догодина Пурчер ще направи още една крачка напред в кариерата си, тъй като ще стане официален резервен пилот на Алфа Ромео.

„Развълнуван съм, че ще дебютирам в една от свободните тренировки на пистата в Остин. Това ще бъде едва вторият ми път зад волана на автомобил от F1. В някои отношения ще се чувствам като новак, тъй като сега ще участвам в официална сесия от Гран при. Чувствам това сбъдната мечта. Искам да благодаря на екипа на Алфа Ромео за това, че ми се довери и ми предостави тази невероятна възможност. Очаквам с нетърпение да изляза на трасето. Ще се постарая да извлека максимума от нея и да направя всичко възможно, за да подкрепя отбора в подготовката му за Гран при на Съединените щати“, сподели Пурчер.

„Тео се представяше отлично както сега, така и през последните няколко сезона. Работим в тясно сътрудничество с него от почти четири години. Впечатлени сме от постоянния му напредък и развитие като пилот, а също така и като човек. Радваме се, че ще му дадем възможност да кара първата свободна тренировка следващата седмица. Това е заслужена награда за него. Сигурен съм, че той отново ще ни впечатли с представянето си и ще помогне на отбора да събере ценни данни преди надпреварата в САЩ“, каза шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор.

Пурчер няма да е единственият млад пилот в FP1 на пистата край Остин. Заедно с него ще вземат участие Логан Сарджънт (Уилямс) и Робърт Шварцман (Ферари). В същото време бившият пилот на Алфа Ромео Антонио Джовинаци ще бъде зад волана на автомобила на Хаас.