Начало Дакар Първа етапна победа за Льоб на Дакар, проблеми за Тойота

Първа етапна победа за Льоб на Дакар, проблеми за Тойота

48
0
WRC,Себастиен Льоб,Ситроен

9-кратният шампион в WRC Себастиен Льоб с Пежо спечели първа етапна победа в тазгодишното издание на Дакар. Французинът се опази от проблеми и бе най-бърз в 4-ата отсечка от Сан Хуан и обратно до същото място с дължина 330 км

След него останаха съотборниците му във френския тим Карлос Сайнц-старши и Стефан Петерханзел съответно на 1:35 мин и 3:16 мин. Сирил Депре с 4-ата кола 3008 DKR обаче нямаше шанс и счупи окачване. Той спря по средата на отсечката и трябваше да чака часове, докато пристигне неговата техническа асистенция.

Малко по-късно в етапа спря и Насър Ал-Атия, който спечели 2 пробега досега. Катарецът не загуби много време, но след това нямаше темпото на водещите коли на Пежо и изостана от Льоб с цели 54 мин. Повече от час пък се забави друг пилот на Тойота – Жиниел де Вилиерс. В общото класиране Петерханзел води със 7 мин пред Льоб и с 13 мин пред Сайнц.

При мотоциклетистите миналогодишният победител в рали Дакар и лидер в тазгодишното издание до 3-ата отсечка Сам Съндърланд с KTM отпадна от надпреварата. Той претърпя инцидент и трябваше да бъде евакуиран с хеликоптер. Оказа се, че британецът има наранявания на гърба и не може да продължи надпреварата.

Най-бърз в етапа бе Адриан ван Беверен с Ямаха, който по този начин излезе начело в генералното класиране. На 5 мин след него завърши Ксавие де Солтре също с Ямаха, а 3-и остана Матиас Валкнер с КТМ. В общото класиране Ван Беверен има аванс от близо 2 мин пред Пабло Кинтанила с Хускварна, завършил етапа 4-и. Кевин Бенавидес с Хонда е 3-и (+3:15 мин).

При машините ATV серията от 3 поредни победи на Игнасио Касале (Ямаха) прекъсна Сергей Карякин с Ямаха. Руснакът го изпревари само с 43 сек, а трети се нареди Алексис Ернандес също с Ямаха. В общото подреждане авансът на Касале пред Карякин остава сериозен – 25:30 мин.

При камионите Едуард Николаев с Камаз взе 3-а етапна победа и вече има ванс от над 36 мин пред Фредерико Вилагра с Ивеко. Последният завърши 2-и в етапа, но на почти 28 мин след руснака.