Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Абу Даби, Розберг до него на първа редица

Хамилтън на полпозишън в Абу Даби, Розберг до него на първа редица

50
0

Люис Хамилтън спечели първата позиция за Гран при на Абу Даби, 21-ви, последен кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2016 г. Съотборникът му в Мерцедес Нико Розберг остана втори, а трети се класира Даниел Рикиардо (Ред Бул).

Последната квалификация за сезон 2016 г. във Формула 1 започна на смрачаване. Температурата на трасето бе 35 градуса, тази на въздуха – 26 градуса.

При светването на зеления семафор болидите на Хаас и Торо Росо веднага излязоха, всичките с ултрасофт. Екипът от Фаенца бе убеден, че е решил проблемите, довели до спуканите гуми на Данил Квят, който бе и с нови спирачки. Руснакът записа и първото време в сесията – 1:43.007 мин, след което постиженията бързо започнаха да се трупат.

Пилотите на Мерцедес и Ферари също скоро бяха на трасето. И техният избор бе за ултрасофт, като всъщност само Уилямс заложиха в началото на суперсофт.

Хамилтън даде 1:39.487 и оглави подреждането. Розберг бе на 1,024 сек зад него („Не беше добра обиколка, допуснах две грешки”, коментира Нико), следван от Серхио Перес, Кими Райконен, Нико Хюлкенберг, Валтери Ботас, Фернандо Алонсо, Дженсън Бътън. Кими имаше проблем в първата си серия – опита се премине трети завой с по-висока скорост и не можа да излезе от кривата както трябва.

Фетел и Верстапен се наредиха втори и трети, след това Райконен взе втората позиция от съекипника си.

4 минути преди края на Q1 застрашени от изпадане бяха Джолион Палмър, Квят, Карлос Сайнц, Маркус Ериксон, Естебан Окон и Фелипе Насър. Бразилският пилот на Заубер се измъкна от опасната зона за сметка на Паскал Верлайн. Съотборникът му Ериксон опита да стори същото, но остана предпоследен. Окон подобри своето постижение, но бе 17-ти. Верлайн се спаси в последния момент и се класира за Q2.

В началото на Q2 Хамилтън веднага излезе, отново с ултрасофт, както и Розберг. И Райконен бе с най-мекия тип гуми. Пилотите на Ред Бул обаче бяха със суперсофт.

1:39.382 бе обиколката на Люис, с която англичанинът оглави подреждането. Розберг бе на десета от секундата зад него. Трети и четвърти за момента бяха Райконен и Фетел. Верстапен даде четвърто време със суперсофта, а Рикиардо – шесто.

След първите серии в зоната на изпадане се озоваха Алонсо, Гутиерес, Грожан, Палмър, Верлайн и Бътън. И шестимата бяха използвали вече карани гуми за първите си серии в Q2, така че можеше да се очаква подобрение на времената им, когато сложат нов комплект. Според изчисленията във Форс Индия постижение 1:40.8 мин трябваше да е достатъчно за класиране в топ 10. Преди следващите серии десети в класирането бе Ботас – на 1,974 сек зад Хамилтън.

От Ред Бул изпратиха пилотите си за следващи бързи обиколки на Яс Марина, но вече с ултрасофт.

„Ще направим обиколката, но може да се обадим да намалиш”, бе съобщението от питуола към Рикиардо.

В крайна сметка се оказа, че излизането с най-меките гуми е било презастраховане. Нито Даниел, нито Верстапен подобриха постиженията си с тях, така че те ще стартират утре със суперсофт. Австралиецът обаче завърши обиколката си, докато съотборникът му направо се прибра в пита.

Алонсо пък се класира в топ 10 за сметка на Ботас, който отпадна от битката заедно с Бътън, пилотите на Хаас, Палмър и Верлайн.

Хамилтън отново бе пръв на трасето, когато Q3 стартира. Той даде 1:39.013, Розберг бе на 0,346 сек, Райконен – на 0,621. Хюлкенберг се нареди четвърти пред съотборника си Перес. Рикиардо излезе на четвърта позиция, а Верстапен – пети. Фетел даде шесто време, а Алонсо – девето. Фелипе Маса все още бе в бокса на Уилямс.

Люис се обади, че усеща вибрации в гумите и поиска да бъдат проверени. От тима отговориха, че виждат за какво говори при задна дясна. След това тръгна за последната си квалификационна серия за сезона, последван от съотборника си. Скоро и останалите осем състезатели бяха на пистата.

Хамилтън свали до 1:38.755 мин, Розберг остана втори. Четвърто и пето време записаха пилотите на Ферари, като Райконен изпревари Фетел. Верстапен сбърка в последния си бърз тур – излетя в 11-ти завой – и остана шести. Хюлкенберг и Перес взеха седма и осма позиция, а Алонсо и Маса оформиха топ 10.