Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари окупира първа редица, Фетел ще стартира от полпозишън в Русия

Ферари окупира първа редица, Фетел ще стартира от полпозишън в Русия

50
0
Катерам

Тимът на Ферари окупира първа редица на стартовата решетка за Гран при на Русия. Себастиан Фетел ще стартира от първа позиция, а съотборникът му Кими Райконен ще е до него. Големите им съперници от Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън останаха трети и четвърти. 

Някои пилоти започнаха квалификацията с вече наложени наказания. Щофел Вандоорн ще бъде преместен с 15 места на грида заради поредните сменени в задвижващата му система компоненти. Карлос Сайнц пък ще отиде 3 позиции назад – санкцията е заради сблъсъка му с Ланс Строл в Бахрейн.

Времето продължаваше да е великолепно – слънчево, 21 градуса на въздуха, 40 на пистата. Гумите бяха ключов фактор за представянето в сесията, тъй като тренировките показаха, че някои отбори (включително Мерцедес) трудно ги удържат в работния им прозорец.

Сайнц оглави таблицата след първите бързи обиколки с 1:36.575 мин. Големите екипи изчакаха малко в боксовете си. Валтери Ботас (ултрасофт) пръв от фаворитите се появи на трасето, последван от Себастиан Фетел и Кими Райконен – и двамата със суперсофт. Люис Хамилтън също като съекипника си бе с най-мекия тип гуми за уикенда.

Ботас даде 1:34.177, Фетел бе +0,925 сек. Хамилтън не направи бърз тур (изостана с над 11 секунди) заради грешка и пързаляне в осми завой. Райконен се нареди трети – +1,161 сек спрямо Валтери.

При следващите бързи обиколки Фетел намали разликата на 0,316 сек. Веднага след това Ботас свали 0,136 сек от собственото си постижение (1:34.041), а Хамилтън излезе втори – на +0,368 сек зад съотборника си.

5 минути преди края на Q1 в зоната на изпадащите бяха двата Макларън-а, двата Заубер-а и Ромен Грожан. До края на сегмента единствено Фернандо Алонсо се измъкна до Q2 за сметка на Джолион Палмър, който изхвърча и се удари в предпазната бариера на четвърти завой. По същото време катастрофа претърпя и Паскал Верлайн.

В началото на Q2 маршалите все още работеха по преместването Рено-то на Палмър, така че в сектора имаше жълти предупредителни знамена. Ботас отново пръв от фаворитите бе на пистата, пак с ултрасофт. Ферари не рискува и Фетел също излезе с най-меките гуми, както и Райконен. Кими застана начело с 1:34.053. Ботас свали 0,789 сек от това постижение, а Хавилтън остана на почти половин секунда (0,496 сек) от съотборника си. Фетел се нареди трети – +0,774 сек спрямо Валтери.

В битката по-назад Макс Верстапен заемаше пето място, следван от Нико Хюлкенберг, Фелипе Маса, Даниел Рикиардо, Естебан Окон и Ланс Строл. В зоната на изпадащите бяха Данил Квят, Сайнц, Магнусен, Алонсо и Серхио Перес, който бе избрал да направи само една серия обиколки и излезе в края на Q2. На финала на втория сегмент и Ферари решиха да правят още турове.

Перес се класира девети с единствената си бърза обиколка, избутвайки Строл назад. Сайнц даде 11-о време в самия край на Q2, докато канадският пилот на Уилямс остана 12-и. Междувременно Райконен се бе измъкнал втори, между двата Мерцедес-а.

В Q3 пилотите на Мерцедес не губиха време и се наредиха на изхода на питлейна още преди светването на зеления семафор. Всички бяха с ултрасофт. Хюлкенберг упорито отказваше да пусне Хамилтън пред себе си. Люис също се постара да мине пред пилота на Рено, но не успя.

Първото време бе на Хюлкенберг – 1:35.412. Райконен го подобри с 2,159 сек, Фетел остана на 0,173 сек от съотборника си. Ботас излезе втори (+0,036), Хамилтън се класира четвърти (+1,211)! Англичанинът вървеше със същото темпо като съекипника си, но допусна няколко грешки в последния сектор.

Напрежението бе огромно преди финалните опити на състезателите от Ферари и Мерцедес. Тяхната битка този път поведе Райконен, който пръв започна бърз тур. Финландецът записа 1:33.713 и не подобри времето си. Фетел го изпревари с 0,059 сек! Ботас и Хамилтън останаха трети и четвърти.