Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено празнува шестата позиция при конструкторите

Рено празнува шестата позиция при конструкторите

78
0
Кими Райконен

Тимът на Рено зае шеста позиция в класирането при конструкторите във Формула 1 за 2017 г., след като Нико Хюлкенберг финишира шести във финалната надпревара за сезона Гран при на Абу Даби. Съотборникът му Карлос Сайнц не успя да стигна до карирания флаг заради неправилно поставена предна гума при спиране в бокса.

„Мисията е изпълнена“, заяви управляващият директор на Рено Спорт Сирил Абитебул. „Дойдохме в Абу Даби с една ясна цел. В началото на годината искахме да сме пети, което бе много амбициозно, но това е добре – трябва да имаш високи стремежи. Не улеснихме сами себе си и последните три състезателни уикенда са показателни каква бе годината ни. На моменти бяхме твърде агресивни, друг път прекалено консервативни. Но подготовката ни за Абу Даби бе наистина екстремна и уикендът протече почти точно по план. Ревизираната ни цел бе шесто място и се гордея, че я постигнахме. Това е ключов миг за тима ни и постижението не се изчерпва само с резултата на пистата. Той ще мотивира всички в екипа и е фантастична награда, която ще има по-голямо значение през зимата отколкото каквито и да са финансови съображения.“

Хюлкенберг бе наказан с 5 секунди в началото на състезанието, след като излетя от пистата и излезе пред Серхио Перес. Неговата позиция бе, че санкцията отговаря на провинението, докато мексиканският му съперник и Форс Индия я смятаха за твърде лека.

„Беше си трилър!“, възкликна Нико след надпреварата. „Първата ми обиколка бе наистина много интересна. След бокса също не бе скучно, тъй като трябваше да изпреваря Хаас-а, който бе супербърз на правите, а зад мен бе Чеко. В крайна сметка надделяхме и това е много добър финал на сезона. Шестото място ще е истинска морална мотивация през зимата. Колата ни бе добра през втората половина от сезона, но имахме и някои проблеми, така че е страхотно да приключим годината с положителен резултат.“

Сайнц сподели, че се е подготвял да атакува топ 10 и затова е толкова разочарован от проблема с гумата си.

„Но такива неща се случват. Според мен заслужавахме и двете коли да са в точките, но нека се съсредоточим върху позитивите. Като цяло сезонът бе добър, а аз започнах страхотно работата си с Рено“, допълни испанецът.