Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг начело и след третата свободна тренировка в Бразилия

Розберг начело и след третата свободна тренировка в Бразилия

26
0

Нико Розберг отново успя да изпревари своя съотборник Люис Хамилтън и в третата свободна тренировка на пистата Интерлагос край Сао Пауло. Пилотите на Мерцедес продължават да са без конкуренция в Бразилия, въпреки че Фелипе Маса и Валтери Ботас показаха потенциал, класирайки се на трета и четвърта позиции. Даниел Рикиардо (Ред Бул), Дженсън Бътън (Макларън), Кими Райконен и Фернандо Алонсо (и двамата с Ферари), Кевин Магнусен (Макларън) и Данил Квят (Торо Росо) допълниха местата в топ 10.

Последната свободна тренировка започна при облачно време и температура на въздуха от 22 градуса. Тази на асфалта бе 33 градуса. Шансът да завали по време на сесията се оценяваше на 30%, но облаците продължаваха да се сгъстяват, което означаваше, че ако не свободната тренировка, то много вероятно квалификацията ще се проведе на мокро трасе.

Пропусналият целия първи ден Жан-Ерик Верн (Торо Росо) излезе веднага на пистата заедно с другия споделящ същата съдба и малшанс пилот Серхио Перес (Форс Индия). Десети, единадесети и дванадесети завой в някаква степен бяха мокри заради превалелия през нощта дъжд.

Голямата част от пилотите явно бяха в търсене на най-добрите настройки за квалификацията. Затова и водачите в първите 15 минути се сменяха постоянно. За разлика от тях Розберг и Хамилтън явно бяха съсредоточили усилията си върху дълга серия от обиколки с медиум сместа. След серия от 10 обиколки гумите на Хамилтън явно бяха доста износени, което предизвика първо блокиране на предната ос във втория сектор, а в последствие и завъртане заради нестабилност на задната при спирането за първи завой.

Двадесет минути след започването на сесията Маса (Уилямс) бе начело с време от 1:11.559 мин. следван от Райконен (Ферари) и Ботас (Уилямс). Алонсо (Ферари) и Рикиардо (Ред Бул) бяха единствените пилоти, които все още не бяха излизали на пистата. Скоро и двамата се появиха и записаха пето (Рикиардо) и шесто (Алонсо) време. Те бяха и последните останали на пистата, след като останалите се прибраха в бокса, вероятно за да изпробват и поведението на меките гуми.

Фернандо Алонсо поведе след първия си опит с меката смес, около 20 минути преди края на сесията. Скоро обаче той бе изместен с почти секунда от Нико Розберг, постигнал време от 1:10.446 мин. Даниел Рикиардо и Кими Райконен се наредиха зад пилота на Мерцедес на второ и трето място. Скоро обаче и двамата бяха изместени от Люис Хамилтън, който записа второ време на 0,1 сек зад своя съотборник.

Алонсо пък приключи участието си в сесията около 12 минути преди нейния край, след като имаше проблеми с мощността на новия монтиран силов агрегат. От отбора решиха да направят пълна проверка и да съхранят ресурса му за следобедната квалификация.

Маса и Ботас записаха трета и четвърта позиция, потвърждавайки очакванията да са най-сериозния противник на Мерцедес в квалификацията. Времето на Маса дори бе с едва 0,4 сек по-бавно от това на Розберг, което показваше сериозен потенциал. Рикиардо остана пети, а в края Бътън успя да изпревари пилотите на Ферари и да заеме шеста позиция.