Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рос Браун: Надявам се да създадем среда, която ще направи спорта по-привлекателен

Рос Браун: Надявам се да създадем среда, която ще направи спорта по-привлекателен

91
0
Рос Браун
Рос Браун; снимка: Спас Генев

Отговарящият за спортните въпроси Формула Уан Мениджмънт (ФОМ) Рос Браун заяви, че желанието на новите собственици на Формула 1 Либърти Медия е да създадат среда, която да направи спорта по-привлекателен за нови участници.

До момента няма никаква информация какви промени предвижда Либърти. Главният изпълнителен директор на ФОМ Чейс Кери наскоро обясни, че преговорите вървели и има постигната договорка за търсените цели, но не даде никакви конкретни данни. Той категорично отказа да говори и за финансовите споразумения, тъй като предпочитал да не казва каквото и да е, докато се водят разговори с отборите.

„Честно казано, не виждам как в момента един нов отбор би могъл да се присъедини, тъй като схемата за разпределение на приходите и техническите правила са твърде плашещи. Желанието ни е да създадем среда, в която множество професионални организации да искат да притежават отбор от Формула 1”, обясни Браун пред уебсайта Фен Войс.

Англичанинът допълни, че в F1 винаги е имало малки тимове, които едва са оцелявали, а често – фалирали. Настоящите собственици на спорта обаче искат качествени състезатели, „а не хора, които само попълват бройката и казват, че са във Формула 1, а не могат да се справят.”

„Искаме професионални, добре финансирани, добре структурирани екипи да влизат в спорта в бъдеще – те ще са мерилото за успеха ни. Но сега не биха дошли. Надявам се да създадем среда, която ще направи спорта по-привлекателен.”

Браун ръководи тима на Бенетон от 1991 до 1996 г., след това оглави Ферари, където остана до 2006-а. Бе привлечен от Хонда (2008 г.), а след оттеглянето на японския производител – с негова помощ – създаде Браун Гран при (2009), който тим продаде на Мерцедес и продължи да управлява екипа от Бракли до 2013 г.

„Наясно съм, че в един отбор понякога не си в състояние да знаеш кое е най-добре за Формула 1. Аз например бях винаги вглъбен в собствените си цели и амбициите на тима. F1 има нужда носителят на търговските права и ФИА да окуражат екипите да работят с нас. Според мен и самите отбори го осъзнават. Те са част от процеса. Понастоящем има много срещи и дискусии. Тимовете участват активно и трябва да отбележа, че през последните седмици и месеци се чувствам все по-уверен, че ще си стиснем ръцете”, каза още Браун.