Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг пред Фетел в последната свободна тренировка преди квалификацията

Розберг пред Фетел в последната свободна тренировка преди квалификацията

36
0

Нико Розберг завърши начело в последната свободна тренировка в събота сутринта на пистата в Барселона. Неговият съотборник в екипа на Мерцедес Люис Хамилтън се нареди трети, пропускайки пред себе си Себастиян Фетел с Ферари. Валтери Ботас (Уилямс), Кими Райконен (Ферари) и Даниел Рикиардо (Ред Бул) заеха останалите места в топ 6, а десетката допълниха Фелипе Маса (Уилямс), Макс Верстапен (Торо Росо), Данил Квят (Ред Бул) и Карлос Сайнц (Торо Росо).

Съботната сутрин посрещна пилотите с 23 градуса на въздуха, и 20 градуса на асфалта.

Във Ферари продължават да оценяват нови аеродинамични елементи. За целта Райконен кара със старите кутии на радиаторите с прилежащия към тях дефлектор, докато Фетел бе с новите. И двамата обаче използваха новото предно и задно крило. Интересното бе, че Райконен поведе веднага след първото си излизане около 15 минути след началото на сесията, докато неговият съотборник остана втори на почти половин секунда изоставане.

Интересното бе, че пилотите на Мерцедес не бързаха да започнат своята работа. Розберг излезе в началото, но след две обиколки с не особено високо темпо се прибра в бокса. Хамилтън от своя страна направи само едно излизане за проверка на системите.

На обратния полюс бе Даниел Рикиардо, който се опитваше да използва максимално времето за изпитания, след като вчера пропусна голяма част от него. Още с първите си излизания с твърдите гуми той записа време, по-добро с 0,4 сек от това, постигнато с медиум сместа. Сега обаче Данил Квят, колегата му в отбора на Ред Бул, имаше проблеми. Те бяха свързани с теч в охладителната система и руснакът трябваше да изчака той да бъде отстранен.

Рикиардо поведе при първия опит с медиум гумите около половин час преди края на сесията. Розберг и Хамилтън обаче го изпревариха при това правейки обиколки с по-твърдата смес, като германецът дори подобри най-доброто време от вчерашния ден. Минути по-късно обаче Хамилтън се завъртя на излизането от трети завой, но успя да предотврати удар в предпазните бариери.

Квят успя да се появи на пистата 15 минути преди края на третата сесия. Руският пилот на Ред Бул записа десето време с твърдите гуми, като неговият съотборник Рикиардо оставаше единствения за момента, използвал медиум сместа.

Едва в края пилотите решиха да направят по едно излизане с по-меките гуми. Ботас поведе, подобрявайки с по-малко от 0,1 сек времето на Розберг с твърдите. Финландецът съвсем скоро бе изпреварен от Фетел, преди германецът на свои ред да отстъпи първата позиция на Розберг, подобрил своето време с 0,7 сек. Хамилтън остана трети на 0,2 сек зад съотборника си.

Райконен остана пети зад Ботас, но се оказа, че не е разполагал с достатъчно енергия за хибридните системи. Нещо, което обясняваше значителното му изоставане спрямо Фетел.

Така Мерцедес потвърдиха ролята си на основен фаворит за спечелването на квалификацията, а Ферари изглежда отново ще са единствените, които са способни да развалят съботния ден на отбора от Бракли.