Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разочарование във Ферари след отпадането на Райконен, Алонсо стартира пети

Разочарование във Ферари след отпадането на Райконен, Алонсо стартира пети

46
0
Унгария,Ферари,Фернандо Алонсо

Сезонът за Кими Райконен не може да се определи по друг начин освен като пълно разочарование. При това днес финландецът отпадна от квалификацията още в първата част след груба грешка при планирането на стратегията. За да спестят един комплект меки гуми, от отбора решиха да не пускат Райконен в края на Q1 след като бяха убедени, че след отпадането на Малдонадо и Хамилтън без особени проблеми ще се справят с пилотите на Маруся и Катерам. Точно обаче Жул Бианки, който е част от програмата на Скудерията за млади пилоти изхвърли финландеца от квалификацията.

„Планът бе да направим повече обиколки, но в един момент ми казаха, че няма нужда“, обясни Райконен след квалификацията. „Попитах многократно, дали са сигурни на 100%. Резултатът се видя в последствие.“

Попитан за причините за отпадането на финландеца, тим шефът Марко Матиачи отказа всякакъв комента.

„Когато попиташ три пъти някого, дали да излезеш и той ти каже: спокойно, няма нужда, и в последствие излетиш от борбата, тогава човекът на питуола трябва да бъде уволнен, нали – или?“, питаше се телевизионния експерт на Sky-Германия, Марк Шурер, който е и бивш пилот във Формула 1.

Фернандо Алонсо, който днес завърши на пета позиция защити отбора.

„Разбира се ситуацията за Кими не е никак приятна“, обясни Алонсо. „Видяхме, че Хамилтън и Малдонадо са аут и смятахме, че няма да е проблем да сме пред колите на Маруся и Катерам. За наша изненада обаче пистата се подобри и Кими отпадна след Q1. Мисля, че това бе просто малшанс.

За моята квалификация мога да кажа, че трябваше да останем спокойни, за да направя една бърза обиколка. Петата позиция е чудесна, защото е от чистата страна и ни дава шанс за добро представяне. Мисля, че ще сме конкурентоспособни, без значение дали ще е сухо или мокро. В момента сме може би зад Ред Бул и Уилямс. Ще се опитаме обаче да вземем максимума от това състезание и да спечелим добри точки.“