Начало Други Кубица ще се състезава в пети кръг от Рено Спорт Трофи с...

Кубица ще се състезава в пети кръг от Рено Спорт Трофи с Рено R.S. 01

29
0

Роберт Кубица ще се състезава в пети кръг от шампионата Рено Спорт Трофи, като ще е зад волана на Рено R.S. 01. Надпреварата ще е на белгийската писта Спа-Франкоршамп на 24-25 септември. Полякът ще се присъедини към екипа на Дюкейн Енджиниъринг.

Кубица проведе шейкдаун на писта в Южна Франция, за да свикне с автомобила. Той заяви, че се е почувствал комфортно зад волана на R.S. 01 и продължи: „Дори на късото трасе качествата на колата бяха очевидни, особено при спиране – благодарение на карбоновите дискове. Бях впечатлен колко късно може да се спира. Нямам търпение да карам на Спа, където генерираното от автомобила аеропритискане наистина може да се използва.”

Голяма част от кариерата на Роберт е свързана с Рено. Дебютът му при състезателните едноместни автомобили е във Формула Рено 2000 през 2000 г. Става част от програмата на марката за млади пилоти. През 2005 г. Кубица става първият шампион в сериите Формула Рено 3.5, след което идва първият му тест с болид от Формула 1 (Рено R25). За 2006 г. подписва договор с екипа на BMW Заубер в Гран при, където остава до 2009 г. (включително). През този период печели Гран при на Канада през 2008 г. След това се присъединява към Рено.

През февруари 2011 г. Кубица претърпява тежка катастрофа при участие в рали Ронде ди Андора. Най-тежко пострадала е дясната му ръка. Пилотът преминава редица операции, но функционалността на ръката така и не е напълно възстановена.

Роберт подновява кариерата си през 2012 г., като вече се състезава в ралитата. През 2013-та печели WRC2. През същата година кара за Мерцедес в 12 часа на Муджело.