Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: С повече притискане колата бе по-добра

Рикиардо: С повече притискане колата бе по-добра

38
0

Австралиецът Даниел Рикиардо заяви тази вечер на пистата Спа-Франкоршамп, че с по-високо ниво на притискане Ред Бул-ът му е бил доста по-добър от вчера, когато бе изправени крила, за да се компенсира липсата на мощност. И така обаче липсвало достатъчно добро сцепление, особено във втория сектор. Според него само промяна във времето и необичайни обстоятелства могат да го изведат в позиция да се бори за победата.

Рикиардо подробно обясни какви са усещанията при пилотите тази година с много по-големите сили на притискане и натоварвания върху тялото на пистата Спа.

„Да, има по-голямо натоварване на врата, на цялото тяло, но не е нищо фатално. Просто е по-вълнуващо“, каза пилотът на Ред Бул.

„В Q1 малко поизостанахме, в Q2 темпото ни се пооправи, но за съжаление в Q3 не успяхме да извлечем още кой знае какво. Имах чувството, че ако натисна повече в една част на пистата, започвам да губя другаде. Според мен колата не бе съвсем оптимално настроена за един бърз тур на 100%. Имах известни грижи с баланса. Но ще съм оптимист и ще кажа, че може би това пък означава, че болидът ще е по-постоянен в състезанието.“

Австралиецът коментира и ангажирането на Кими Райконен като осигуровка за Фетел във Ферари.

Даниел сподели, че задържането на финландеца малко го е изненадало, а не оставането на Себ. След това с усмивка добави, че май медиите и тифозите го искат повече във Ферари отколкото хората в Скудерията, а той е бил фен на „червените“ откакто се помни и не го крие.

Макс Верстапен пък определено бе много доволен от обиколката си във финалния квалификационен сегмент.

„Честно казано, не можеше да е по-добра – смятам, че вложих всичко и извлякох максимума от колата. Чувствах, че турът е по-добър от пета позиция, но въпреки това съм доволен от резултата и бих казал, че квалификацията бе перфектна“, заяви Макс.

„Положително съм изненадан, че сме толкова близо до Ферари. Люис [Хамилтън] бе далеч напред, но според мен можем да сме на по-малка разлика в състезанието, така че може би има шанс за добър резултат. Силата ни е във втори сектор, така че ще работим още по-упорито, за да постигнем подобрение там. Но като цяло балансът на колата е страхотен и ми позволи да направя толкова добра квалификация.“

„Въпреки че болидът бе наистина чудесен днес, смятам, че ще ни е нужен малко късмет, за да постигнем нещо специално утре. Засега изглежда, че няма да вали. Надявам се това да се промени.“

Верстапен спомена също така, че при загряващите обиколки преди сериите се е концентрирал, но в тези за прибиране е виждал оранжевите фланелки в публиката и димът от факли.

„Направо е изумително. При излизането от питлейна имаше човек на оградата – целият в оранжево и ми махаше. Невероятно!“, допълни Верстапен.