Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Радост в Рено от петото място на Кубица

Радост в Рено от петото място на Кубица

46
0

Петото място на Роберт Кубица определено бе повод за радост в екипа на Рено след края на надпреварата във Валенсия. Защото със спечелените 10 точки отбора успя да скъси аванса до заемащия четвърто място в класирането при конструкторите отбор на Мерцедес.

Виталий Петров пък направи слаб старт и след наказанието след края на състезанието бе класиран в дъното на таблицата.

„Направих добър старт и успях да запазя позицията си“, обясни Кубица. „В следващите няколко метра имах възможност предизвикам Бътън и реално прекарахме половин обиколка кола до кола. При влизането в осми завой дори успяхме и двамата да изпреварим Уебър. Бътън отвън, аз отвътре и така поставихме Марк в клещи.

Бяхме заедно и в следващите два завоя и за моя радост в края аз излязох победител.

Когато излезе колата за сигурност ние имахме късмет, защото тамън когато спирах за последния завой светна съобщението, че на пистата излиза кола за сигурност. Така успях да вляза директно в бокса.

Но можеше да извадим и по-голямо предимство от този ход. Действително влязох първи в бокса за смяна на гуми, но излязох едва трети. Ако всичко бе протекло по план днес можеше и да се радваме на място на подиума.“

„Трудно състезание за мен, доста съм разочарован“, заяви от своя страна Петров. „След като стартираш от десета позиция е нормално да очакваш точки накрая. Но се забавих на старта. Гумите ми превъртяха прекалено много и загубих доста позиции.

След това се опитах да правя бързи и постоянни обиколки, атакувах и Де ла Роса. Колата му обаче бе много по-бърза на правите и просто нямах шанс да го изпреваря.

Като новобранец обаче за мен е добре, че събирам достатъчно опит в подобни събития. Ще трябва да анализираме данните, за да можем да имаме успех още в следващото състезание.“

„Радваме се много на петата позиция на Робърт, защото по този начин скъсихме преднината на Мерцедес“, радваше се и Ерик Булие, шефът на отбора на Рено. „Когато колата за сигурност излезе на пистата, ние реагирахме бързо и правилно, но можеше да постигнем и още по-добър резултат.

Жалко е, че Виталий не успя да отбележи чудесното си представяне в квалификацията с точки в състезанието. Но когато след края на първата обиколка си 15-и е трудно да се бориш за точки.“

Подобен бе и анализа на шеф инженерът Ален Пермен.

„Пето място за Кубица след шесто в квалификацията е приятен резултат. Предимството ни бе, че реагирахме бързо при излизането на колата за сигурност. Веднага повикахме Роберт, но за съжаление вече бяхме приготвили всичко за влизането на Виталий, което предстоеше по план.

Така загубихме време, защото механиците бяха с грешните гуми. Това ни коства загубата на две места от Бътън и Барикело.

Но както и да е. Поне успяхме да оставим зад себе си колите на Ферари и на Мерцедес. Въпреки че в края на състезанието позволихме на Роберт да използва пълния потенциал на двигателя си, той нямаше вече как да изпревари бразилеца.

При Виталий пък старта се оказа решаващ.“