Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен най-бърз в 3-ата тренировка на Сепанг

Райконен най-бърз в 3-ата тренировка на Сепанг

62
0

Кими Райконен с Ферари бе най-бърз в третата свободна тренировка за Гран при на Малайзия. Финландецът изпревари с 0.162 сек своя съотборник Себастиан Фетел.

Германецът обаче имаше проблеми с колата в последните минути от сесията и получи инструкции да се прибере в бокса и не направи финална бърза обиколка.

Ферари отново имаха предимство спрямо конкуренцията, но разликите бяха доста по-малки спрямо предния ден. Трети на 0.211 сек остана Даниел Рикиардо от Ред Бул, а 4-и бе Валтери Ботас, следван от съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън. 6-и се класира Макс Верстапен, който в края имаше инцидент с Палмър от Рено. 

 

 

Сесията започна на сухо, като според прогнозите имаше шанс да завали до края на тренировката. Дебютантът в F1 Пиер Гасли с Торо Росо първи записа бърза обиколка с гумите софт, а Райконен веднага я подобри с 4 сек със суперсофт – 1:32.665 мин. Ботас постигна второ време, но бе значително по-бавен от пилота на Ферари.

Фетел излезе на 2-а позиция на 0.2 сек от водача, а Верстапен 3-и на 0.6 сек. Валтери подобри резултата си и стана 3-и на 0.4 сек. Хамилтън, който се върна към стария аеродинамичен пакет на болида, използван на Силвърстоун, бе 5-и на 0.7 сек. Люис в следващия си опит обаче поведе в класирането с 1:32.650 мин. Той бе само с 15 хилядни пред Кими.

 

 

Лидерът в шампионата свали още 1 десета в следващия си опит. Фернандо Алонсо се завъртя на излизане от последния завой, но без поражения по колата. Рикиардо, поставайки нов комплект суперсофт, оглави класирането с 1:32.091 мин. Валтери се нареди 2-и на 0.238 сек. В следващите си опити Райконен и Фетел поведоха в класирането, като финландецът постигна 1:31.880 мин, което остана и най-доброто за сесията.

 

 

Джолион Палмър допусна грешка на последния завой и се прибра в бокса. Рикиардо с нова бърза обиколка се доближи на 0.211 сек от лидера. Грожан пък изпусна колата на завой 14 и се завъртя, но бързо се върна на пистата. Окон даде 7-о време и най-бърз извън пилотите на водещите 3 тима.

 

 

4 мин преди края Фетел се прибра в бокса на Ферари след указание от пита, като не направи последна бърза обиколка. Изглежда германецът имаше някакъв технически проблем, но не стана ясно какъв.

 

 

Минута преди края на сесията Верстапен и Палмър се удариха на последния завой, след като не успяха да се разберат кой по-напред ще започне бърза обиколка. Макс се завъртя, а Палмър счупи предно крило и нарече пилота на Ред Бул по радиото идиот.