Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен и Рикиардо преместени с по 2 места назад на грида

Райконен и Рикиардо преместени с по 2 места назад на грида

36
0
Кими Райконен,питлейн

Кими Райконен (Лотус) и Даниел Рикиардо (Торо Росо) са наказани с преместване 2 места назад на грида. Причината е нарушаване на правилата по отношение излизането от питлейна. В случая става дума за подреждането на пилотите преди рестарта на Q2.

Сесията бе спряна заради катастрофа на Фелипе Маса (Ферари). До финала на втория квалификационен сегмент оставаха само две минути и всички пилоти се опитваха да намерят по-предна позиция към изхода, за да успеят да пресекат старт-финала преди карирания флаг. При това положение се формираха две колони, като Райконен и Рикиардо се оказаха по-напред като позиции спрямо местата, на които се намираха при излизането си.

Още трима състезатели освен тях бяха извикани при стюардите, за да дадат разяснения по същия въпрос – Жан-Ерик Верн (Торо Росо), Пастор Малдонадо (Уилямс) и Серхио Перес (Макларън). Те не са спечелили място при излизането от пита, а Малдонадо дори загубил едно.

Пилотите обяснили, че са се наредили от външната страна на така наречения fast lane, тъй като възнамерявали да тренират стартове. Според стюардите това им намерение не отменя изискването да напуснат алеята пред боксовете в реда на пристигане на изхода й.

Райконен бе разследван и за второ такова провинение – в Q3. За него обаче финландецът не бе наказан, тъй като заобиколената в случая кола – Ред Бул-ът на Марк Уебър – се забавила след началото на последната част от квалификацията.