Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен може да спечели на Спа благодарение на стила си, твърди Култард

Райконен може да спечели на Спа благодарение на стила си, твърди Култард

77
0
Кими Райконен

Дейвид Култард е убеден, че Кими Райконен може да спечели Гран при на Белгия, която се провежда този уикенд на пистата Спа-Франкоршамп. Финландският пилот на Лотус има 4 победи на трасето и бившият състезател от F1 и настоящ телевизионен коментатор смята, че стилът му в комбинация с характеристиките на болида Е20 могат да са печелившата комбинация този сезон.

Не мога да разбера съвсем защо Кими е толкова добър на Спа. 4 победи (а можеха и да са пет, ако нещата се бяха получили през 2008 г.) не идват лесно на тази писта. Стилът на Кими изглежда е да не използва твърде много волана докрай. Това му позволява да разчита невероятно много на предните гуми, а на Спа може да се кара така, тъй като няма кой знае колко технични завои. На Хунгароринг например започваш да завиваш още преди да си намалил скоростта, тъй като в противен случай рискуваш да изтървеш кривата – написа Култард в колонката си за списание Аутоспорт.

Според шотландеца в средната част на пистата може да се спечели почти половин секунда, ако определени характеристики на автомобилите бъдат използвани правилно:

– На Спа вървят добре автомобилите със силна задна част, като трасето наказва жестоко тези с нестабилна задница. Винаги се търси и добра максимална скорост, така че отборите с най-добри показатели в тези аспекти ще имат най-голям шанс да жертват нещо в името на допълнително аеропритискане за средния сектор. Моят опит е, че от Ле Комс до Ставло могат да се спечелят 0,45 сек, ако се възползваш правилно от тези характеристики. Трябва обаче да се извлече максимумът, защото в резултат ще се губи време в първия и последния сектори. Ако Лотус са силни в тази област, а всичко видяно досега през годината предполага, че са, Кими спокойно би могъл да се качи на най-високото стъпало на подиума.