Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен очаква карането на Перес да бъде обсъдено на пилотския брифинг в...

Райконен очаква карането на Перес да бъде обсъдено на пилотския брифинг в Канада

38
0
Серхио Перес

Кими Райконен очаква поведението и начинът на управление на Серхио Перес по време на Гран при на Монако да бъдат обсъдени на брифинга на пилотите от Формула 1 преди надпреварата в Канада този уикенд.

Световният шампион за 2007 г. и пилотът на Макларън се удариха в надпреварата. След това финландецът мина през пита със спукана гума, а съперникът му спря няколко тура преди края с проблем в спирачките. Кими нарече Перес „идиот“ и заяви след състезанието, че мексиканецът не знае какви ги говори, задето го обвини, че не му е оставил място на трасето.

Говорих със стюардите, те сметнаха случилото се за състезателен инцидент. Аз обаче не виждам нещата така – заяви Райконен в Канада. – Те заявиха, че не съм сторил нищо погрешно, но очевидно някой е. Знам, че Чарли [Уайтинг] е разговарял с Перес, но не съм наясно за какво точно. Не се чувствам по различен начин относно катастрофата. Нищо не променя факта, че тя ни съсипа състезанието. И след година да ме питате, пак ще е със същия изход. Взехме една точка, но това не променя факта, че ситуацията не бе правилна. Нищо не можех да направя, освен да продължа направо. Карах по собствената си траектория и лесно можех да взема завоя, но той очевидно вървеше прекалено бързо и не можеше да спре. Аз бях в средата на трасето и не можеше да ме изпревари, освен ако не мръдна настрани. Не виждам защо да правя нещо такова, макар да го бях сторил пет-шест тура по-рано, просто защото видях, че скоростта му е твърде висока и щеше да ме удари – добави финландецът.

Самият Перес продължи да настоява и на пистата Жил Вилньов, че не е направил нищо нередно в княжеството.

Той бе критикуван след Монако не само от Кими, но и от шефа на Лотус Ерик Булие, както и от Фернандо Алонсо. Съотборникът му Дженсън Бътън пък си изтърва нервите по време на самото състезание, като неговите критики бяха старателно изчистени от официалните изявления.

Всяка маневра за изпревраване в Монако се прави на ръба. Аз направих няколко такива и в крайна сметка нещата не приключиха добре. Резултатът не бе такъв, какъвто очаквах. Но смятам маневрите си за правилни. Не съм направил нищо глупаво. Действията ми бяха срещу Дженсън, Фернандо, Кими, а те мислят за шампионата и затова през ум не ми мина, че Кими ще затвори вратата. В крайна сметка точно това се случи. Продължавам напред и се надявам на страхотно състезание тук – заяви Перес.

Екипът на Макларън подкрепи пилота си с оглед критиките на съперниците. В началото на сезона от отбора казаха, че очакват от мексиканеца да се бори повече, отколкото в началните надпревари. След финала в Монако шефът на тима Мартин Уитмарш определи поведение на Серхио като бойко.