Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен отива в дъното на грида, след като неговият Лотус Е21 не...

Райконен отива в дъното на грида, след като неговият Лотус Е21 не премина тест на ФИА

121
0
Кими Райконен

Кими Райконен бе дисквалифициран от днешната официална сесия за разпределение местата на стартовата решетка за Гран при на Абу Даби. Причината е, че болидът му Лотус Е21 не премина един от тестовете на ФИА, направени след квалификацията на пистата Яс Марина.

Става дума за проверка гъвкавостта на предната част на пода. Тестът е бил приложен на Лотус-а и на Заубер-а на Нико Хюлкенберг. Колата на немския пилот обаче е преминала пробите. В официалното изявление се казва:

Предната част на пода се огъна с повече от 5 мм вертикално при приложено вертикално натоварване в точката, намираща се на 100 мм от централната линия на автомобила от лявата му страна.

Проблемът не е нов за Лотус – същото нещо се случи с Ромейн Грожан по време на уикенда в Унгария. Французинът бе трети в квалификацията на пистата Хунгароринг и избегна наказание, след като представителите на отбора успяха да обяснят, че проблемът е вследствие повреда на пода от преминаване върху бордюр. В изявлението им се казваше:

Стюардите заключиха, че проблемът с тази част се дължи на удара в Q2 и е довел до несъответствието с точка 3.17.5. Става дума за случайна повреда, а не за случай на технически пропуск.

В Абу Даби обаче се стигна до различен изход. Обяснението от страна екипа е било същото като на Хунгароринг – съответната част се е счупила при контакт с бордюр.

Стюардите не приеха, че посоченото събитие представлява инцидент, нито, че извинява несъответствието при проведения тест.

Кими бе с пето време в квалификацията на пистата в Абу Даби.