Начало Избрани Райконен отново ще се включи в състезание от НАСКАР

Райконен отново ще се включи в състезание от НАСКАР

829
0
Кими Райконен
Кими Райконен, снимка Алфа Ромео

Кими Райконен отново ще се включи в състезание от НАСКАР. Световният шампион в F1 от 2007 г. ще участва в шестия кръг от сезон 2023 в американската купа, който ще се проведе на пистата в Остин. Райконен отново ще кара Шевролет Камаро ZL1, подготвен от отбора на Trackhouse Racing.

Райконен се оттегли от F1 в края на 2021 г. През своята дълга кариера той кара за отборите на Заубер, Макларън, Лотус, Ферари и Алфа Ромео. Най-голямото му постижение бе спечелването на световната титла през сезон 2007 с Ферари

Финландецът направи дебюта си в най-високото ниво на НАСКАР миналото лято. 43-годишният състезател се включи в надпреварата на пистата Уоткинс Глен. Тогава той отново бе зад волана автомобил Шевролет Камаро № 91 и Trackhouse Racing.

Райконен даде 27-мо време в първата си квалификация в купата на НАСКАР. Бившият пилот от F1 записа по-добро време от състезатели като Данил Квят и Майк Рокенфелер. За съжаление той не успя да финишира в надпреварата след като катастрофира на шикана, който разделя дългата обратна права на американското трасе.

Въпреки че отпадна в първия си старт от купата на НАСКАР, Райконен призна, че си е прекарал страхотно.

„Прекарах фантастично време в НАСКАР. Трябваше да се научат толкова много неща за кратко време, но всички те бяха много полезни. Конкуренцията в купата беше голямо предизвикателство за мен“, сподели Райконен.

За разлика от предишния път, сега финландецът ще познава трасето, на което ще се състезава. Бившият пилот на Макларън, Ферари и Алфа Ромео има добри спомени от Circuit of the Americas след като записа последния си успех в F1 именно тук.

„Този път ще се състезавам на писта, която ми е позната, така че няма да има толкова стръмна крива на учене. Искам да се забавлявам, но и да се представя възможно най-добре в състезанието“, добави бившият пилот от F1.

Сега Райконен отново ще кара Шевролет Камаро ZL1, подготвен от Trackhouse Racing. Екипът е собственост на Джъстин Маркс и рапъра Питбул

„Когато обявихме Кими миналата година, казах, че той е глобалната суперзвезда, която имах предвид при създаването на Project 91. Видяхте по какъв начин го приеха как феновете по цял свят. Представянето на Кими в автомобила беше доказателство за добрата работа на нашия проект“, каза Маркс.

„Райконен има огромен бой последователи по целия свят. Това е чудесно като за НАСКАР, така и за тима на Trackhouse. Освен това мисля, че Кими наистина харесва нашите състезания.“

Райконен отново ще посети сервиза на отбора в дните преди състезанието в Остин. Въпреки това няма планира планирани тестови сесии за него преди състезанието на COTA.

„Сигурен съм, че има много пилоти, които биха искали да имат възможност да се пробват в НАСКАР. Тук не е много лесно. Може би това участие ще отвори някои врати в бъдеще за повече шансове за мен. Целта ни е да се опитаме да привлечем повече европейци в този спорт“, каза още Райконен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen)