Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен пръв на Сузука

Райконен пръв на Сузука

59
0

Невероятна победа с брилянтно каране спечели днес Кими Райконен (Макларън) в Япония. Финландецът тръгна от 17-та позиция на стартовата решетка, но стигна до най-високото стъпало на почетната стълбичка, изпреварвайки в последната обиколка Джанкарло Фисикела (Рено). Трети остана новият световен шампион Фернандо Алонсо, който също стартира от необичайната за него 16-а позиция на грида, но се справи чудесно и взе 14-ия си подиум за сезона.

Райконен се закачи със съотборника си Хуан Пабло Монтоя в първия тур, но това не доведе до инцидент. Малко по-късно обаче колумбиецът катастрофира и отпадна от надпреварата. Излезе кола за сигурност докато стюардите приберат потрошения му болид. Инцидентът спомогна за това Макларън да загубят предимството си в класирането при конструкторите кръг преди края на шампионата. След днешната надпревара Рено водят пред Сребърните стрели с аванс от две точки.

Марк Уебър спечели борбата за четвъртото място, изпреварвайки по време на последните пистопове Дженсън Бътън (пети). Зад тях се наредиха Дейвид Култард и Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион води няколко забележителни битки с Райконен и Алонсо. Последната точка спечели брат му. Ралф, който бе на полпозишън, се оказа с много малко гориво – бе избрал стратегия с три спирания в бокса.