Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен пропуска последните стартове от сезон 2013 в F1

Райконен пропуска последните стартове от сезон 2013 в F1

68
0
Кими Райконен

Кими Райконен ще пропусне стартовете за Гран при на САЩ и Бразилия, които са финалните две надпревари от сезон 2013 г. във Формула 1. Новината бе потвърдена официално от екипа на Лотус. Като причина е посочено, че финландецът ще бъде подложен на операция на гърба.

Лотус F1 Тийм потвърждава, че Кими Райконен ще пропусне последните две състезания от сезон 2013 във Формула 1, за да бъде подложен на и да се възстанови от операция на гърба. Отборът ще съобщи кой пилот ще кара (за екипа) в САЩ и Бразилия в скоро време – се казва в официалното изявление на тима, разпространено в малките часове.

Световният шампион за 2007 г. има проблем с гърба си от години, като сега отново се прояви по време на уикенда в Сингапур. Той се състезава там въпреки болките и продължи да кара след това, макар да не се чувстваше напълно комфортно.

По този начин пък Райконен приключва тазгодишния сезон в F1, като от догодина се връща във Ферари. В последния състезателен уикенд от календара – в Абу Даби – се разрази сериозен скандал, в чийто епицентър бе пилотът и недоволството му от това, че Лотус не са изпълнили договорните си задължения към него. Кими пристигна по-късно на пистата Яс Марина (чак в петък) и заяви, че не е получил и едно евро през 2013-та. Допълни, че разправията в Индия и разменените реплики по време на надпреварата там, са част от причината, поради която се е наложило да бъде убеждаван да кара в емирството. В същото време обаче обясни, че се бе почувствал засегнат най-вече от определянето му като неекипен играч.

Уикендът на Яс Марина приключи също толкова зле за Райконен: той не стигна и до втория завой след удар с Гийдо ван дер Гарде. В деня на Гран при на Абу Даби обаче инвестиционният холдинг Куантум обяви, че приключва сделката си с Лотус и Гении Кепитъл на Жерар Лопес за придобиване на 35% от отбора. Главният изпълнителен директор Мансул Иджас обясни, че се е извинил лично на Райконен и мениджъра му Стив Робъртсън за неизплатените суми, както и че поема личен ангажимент всичко да бъде преведено на финландеца. Той бе убеден, че Кими ще кара в последните надпревари за сезона:

Райконен ще участва във финалните две състезания и ще изпълни професионалните си ангажименти към нас, както и ние към него.

Пропускането на стартовете на в Остин и на Интералгос ще породи нови слухове относно взаимоотношенията на Райконен и Лотус. Тимът от Енстън убеди финландеца да се върне в Гран при и резултатът бе едно много успешно партньорство, донесло пред 2012 и 2013 г. две победи – съответно в Абу Даби и Австралия, както и 207 и 183 точки през двете години. В момента Кими е трети в генералното класиране при пилотите за настоящия сезон, но едва ли ще се задържи на тази позиция – при оставащи две състезания до финала Люис Хамилтън (Мерцедес) е четвърти със 175, а Марк Уебър (Ред Бул) – пети със 166.