Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен с максимума за днес

Райконен с максимума за днес

61
0

Кими Райконен се качи изненадващо на подиума след грешката на Люис Хамилтън в последната обиколка и призна, че е взел максимума от колата днес.

„Щастлив съм, че отново успях да достигна подиума, въпреки че този път се нуждаех от огромна доза късмет, за да го направя. Това е добър резултат за шампионата, за нас и за нашите фенове тук на Монца. Направих страхотен старт и почти успях да задмина и Хамилтън, но дори и да го бях направил, резултатът накрая щеше да е пак същия. Разочарован съм, че не успях да се боря за победата, но просто нямахме достатъчно скорост. В края на краищата обаче скоростта, която избрахме преди състезанието бе перфектната за нас. В битката си със Сутил всъщност не бях наистина затруднен в нито един момент. Знаех, че трябва просто да не допускам грешки и да карам по начин, по който да измъкна всичко от колата. Що се отнася до следващите състезания, ще се опитаме да дадем всичко от себе си и може би в някои от тях ще можем да се борим дори и за победата“, каза Райконен.

В дебютното си състезание за Ферари, Джанкарло Фисикела пък се нареди на 9-та позиция и по този начин не успя да спечели нито една точка за Скудерията.

„Доволен съм от начина, по който се развиха нещата в първия ми състезателен уикенд с тима на Ферари. На старта успях да спечеля няколко места, а после имах труден момент с Фетел, който ми затвори вратата в завоя Аскари по начин, който бе, да кажем, доста явен. В първата част от състезанието се чувствах комфортно с меките гуми, докато с твърдите ми бе доста по-трудно, особено след спирането в бокса. Жалко е, че се разминах с точките за толкова малко, но този следобед аз направих най-доброто, което можах. Разочарован съм и че излязох извън пистата в третата свободна тренировка, тъй като това ми попречи да съм възможно най-подготвен за квалификацията. Ако бях стартирал малко по-напред, щях да успея да финиширам сред първите осем. А още от утре сутринта, ще се концентрирам изцяло върху подготовката за следващото състезание в Сингапур – трасе, което харесвам много“, заяви италианецът.

Ето какво заяви и тим-шефът на Ферари – Стефано Доменикали след състезанието:

„Пети пореден подиум, този път с голяма доза късмет, който може би не бе с нас в някои от другите пъти. Още веднъж в тази втора част от сезона, Кими направи фантастично състезание. Той не направи никакви грешки, даде всичко от себе си и заедно с отбора успя да изстиска всичко от колата. Джанкарло имаше добро състезание и изпусна за съвсем малко класиране в точките. Неговият уикенд прогресираше постоянно и съм сигурен, че от следващото си състезание, той ще успее да даде на отбора това, от което се нуждае що се отнася до точките.“