Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен с първа победа в кариерата си!

Райконен с първа победа в кариерата си!

30
0

Кими Райконен спечели по блестящ начин първата победа в кариерата си днес на пистата Сепанг. След малшанса във Франция през миналия сезон и грешка на екипа, довела до наказание в Гран при на Австралия преди две седмици, финландецът най-после се усмихна от най-високото стъпало на стълбичката.
На близо 40 секунди зад Райконен остана Рубенс Барикело (Ферари), трети е Фернандо Алонсо (Рено). Кими затвори с обиколка всички след петото място, което бе заето от Ярно Трули с второто Рено.
Състезанието започна драматично, след като Михаел Шумахер удари Трули на втория завой. При удара Ярно се завъртя, а германецът счупи носа на колата и изкриви предното крило.
В мелето зад тях Антонио Пицония отнесе задното крило на Хуан Пабло Монтоя, а Верстапен се удари в Ягуар-а. И Монтоя, и Пицония се прибраха веднага в боксовете, като колумбиецът излезе на две обиколки зад колоната.
Още във втората обиколка отпадна и Дейвид Култард, но заради повреда на електрониката.
След първоначалното меле ситуацията се поуспокои. Най-големите размествания настъпиха по време на питстоповете. Голямата част от екипите бяха избрали стратегия с две спирания. Единствено Джордан бяха планирали и направиха един-единствен бокс.
Алонсо се бореше с проблем на скоростната кутия през цялото състезание, но удържа третата позиция, която е и първият подиум в кариерата му. Трули успя да завърши пети след куп премеждия. Той се отърва без повреди от удара с Шумахер, но изостана много. Объркан питстоп допълнително го затрудни, а в самия край се завъртя, но все пак финишира и взе точки.
Ралф Шумахер се промъкна между двете Рена, а четвъртото му място е истински успех, като се има предвид, че стартира от 17-та позиция.
Дженсън Бътън се нареди на седма позиция, след Михаел Шумахер. Англичанинът преживя повторение на миналогодишната Гран при на Малайзия, когато световният шампион пак го изпревари в последния тур.
Последната точка взе Ник Хайдфелд. В Заубер бяха малко разочаровани след финала, тъй като очакваха доста по-предно класиране. И двамата пилоти на отбора обаче имаха проблеми с двигателите си по време на първите си спирания в бокса.
Междувременно системата ХАНС създаде нови главоболия на пилотите. Рубенс Барикело, който се оплакваше след Гран при на Австралия, че не може да кара с нея, бе прегледан от доктор Сид Уоткинс и с изричното разрешение на стюардите кара без ХАНС. Джъстин Уилсън обаче нямаше такъв шанс. Англичанинът бе принуден да се прибере в бокса, откъдето спешно го откараха в медицинския център. Според първоначалните информации пилотът изпитвал страхотна болка най-вероятно заради прещипан нерв, като причината може би е ХАНС. Уилсън бе поставен на системи от лекарите, но е добре.