Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен с победа на Спа

Райконен с победа на Спа

59
0

Чудесна победа спечели Кими Райконен (Макларън) днес на пистата Спа-Франкоршамп в Белгия. Втори остана Фернандо Алонсо (Рено), а трети е Дженсън Бътън (БАР).

Финландецът направи страхотно състезание на мокрото трасе, което постепенно изсъхваше. Радостта на Сребърните стрели обаче бе помрачена от катастрофата на Хуан Пабло Монтоя със затворения с обиколка Уилямс на Антонио Пицония броени обиколки преди финала, докато вървеше уверено втори. Инцидентът послужи идеално на Алонсо, който отбеляза, че е взел две точки повече отколкото е очаквал. Монтоя води през по-голямата част от надпреварата, като отстъпи лидерството едва при вторите спирания в бокса за себе си и съотборника си.

Силен дъжд на Спа отложи за известно време по-рано днес второто състезание от сериите GP2. За кръга от Формула 1 времето остана мрачно и облачно, но поне не валеше. Стартът бе даден на доста мокра писта. Монтоя поведе, а Райконен се пребори с Ярно Трули за втората позиция. Колоната се подреди и пилотите караха сравнително внимателно на изсъхващото трасе.

Междувременно Джанкарло Фисикела си проправяше път, след като заради сменен мотор бе пратен на 13-та позиция на стартовата решетка. До осмия тур италианецът вече бе осми, но тогава катастрофира на Червената вода и това доведе до излизане на кола за сигурност. Всички влязоха в бокса, като това доведе до най-сериозните размествания, които обаче не повлияха на водещите в състезанието болиди на Макларън. Само Ралф Шумахер, направил първия си питстоп малко по-рано се вклини между тях, но не задълго.

Освен инцидентите на Фисикела, Монтоя и Пицония станаха и още две катастрофи. Такума Сато удари Ферари-то на Михаел Шумахер и двамата отпаднаха от борбата. Германецът никак не бе доволен от маневрата на колегата си и дори го перна по каската, търсейки обяснение за поведението му. Към края пък Ярно Трули се разби.

Основният проблем за останалите състезатели бе с какви гуми да карат. Повечето избираха интермедии, а няколкото решили да сложат сухи се връщаха бързо за смяна в питовете, тъй като колите им се оказваха прекалено нестабилни.

Резултати от състезанието:

1. Кими Райконен (Фин) Макларън 1:30.01.295 ч

2. Фернандо Алонсо (Исп) Рено на 28,394 сек

3. Дженсън Бътън (Вбр) БАР на 32,077

4. Марк Уебър (Авл) Уилямс на 1:09.167 мин

5. Рубенс Барикело (Бр) Ферари на 1:18.136

6. Жак Вилньов (Кан) Заубер на 1:27.435

7. Ралф Шумахер (Гер) Тойота на 1:27.574

8. Тиаго Монтейро (Пор) Джордан на 1 об.

9. Кристиян Клийн (Ав) Ред Бул на 1 об.

10. Фелипе Маса (Бр) Заубер на 1 об.

11. Нараин Картикеян (Инд) Джордан на 1 об.

12. Кристиян Алберс (Хол) Минарди на 2 об.

13. Роберт Доорнбос (Хол) Минарди на 3 об.

14. Хуан Пабло Монтоя (Кол) Макларън на 4 об.

15. Антонио Пицония (Бр) Уилямс на 5 об.