Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен смята, че Лотус Е21 е добра база за работа през 2013...

Райконен смята, че Лотус Е21 е добра база за работа през 2013 г.

16
0
Кими Райконен

Кими Райконен остана доволен от постигнатото в първите тестове за годината във Формула 1 с новия си Лотус Е21. Световният шампион за 2007 г. имаше известни грижи със системата за управление на предишния си автомобил, но сега няма такива проблеми.

Свършихме в голяма степен планираното, като изпробвахме различни неща със седалката и позицията ми. Подобрихме автомобила, усещането бе наистина добро – обясни Кими. – Доста доволни сме от управлението, както и от посоката на развитие до момента. Определено има какво да подобрим, но това е нещо нормално. Това бе само първи тест. В самото начало сме, но автомобилът е добър и според мен разполагаме с чудесна база, върху която да работим. Трудно е да сравня Е21 с миналогодишния болид, тъй като има много различни неща, включително гумите.

Райконен направи поредица аеродинамични и системни проверки на колата и допълнителни замервания, сравнение на данните от аеротръбата и тези от пистата и т.н.

Бяхме в челото на таблицата, но в тестовете времената не означават нищо. Фокусирахме се върху проби на части за болида, като успях да напасна настройките според собствените ми предпочитания – допълни финландецът.

Техническият директор на Лотус Джейм Алисън отбеляза, че началото на тестовете е истинско облекчение след лудницата през зимата, когато всички бързат да довършат новата кола.

Това се случва не заради намаляване на напрежението, а тъй като най-накрая имаме шанс да видим в действие това, по което сме се трудили – продължи той. – Невероятно вълнуващо е за целия тим, но и много стресиращо. Отчаяно искаме представянето да е добро, но сме наясно с хилядите потенциални капани. Първият тест премина добре за нас. Колата изглежда конкурентоспособна. Има неща за разрешаване, но сме доволни от издръжливостта на Е21 – каза още Алисън.