Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен ще направи дебют в най-високото ниво на НАСКАР

Райконен ще направи дебют в най-високото ниво на НАСКАР

1448
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео

Световният шампион във Формула 1 от 2007 г. Кими Райконен ще направи дебют в най-високото ниво на американските автомобилни серии. Финландецът ще се състезава в Nascar Cup Series по-късно тази година.

Райконен окончателно се оттегли от F1 в края на миналата година. През своята дълга кариера той кара за отборите на Заубер, Макларън, Лотус, Ферари и Алфа Ромео. След това той стана ръководител на заводския тим на Кавазаки в световния шампионат по мотокрос MXGP. 42-годишният състезател ще кара автомобил Шевролет № 91 на Уоткинс Глен. Американската писта е била домакин на състезания от F1 в периода 1961-1980 г.

Дебютът на финландеца ще бъде част от новото начинание PROJECT91 на новия лидер в НАСКАР Купата Trackhouse Racing.

Отборът има две постоянни коли и предлага трети автомобил на непълно работно времеза световни шампиони“ от други видове моторни спортове.

Наистина вярвам, че автомобилът NexGen [представен тази година] представлява възможност за НАСКАР да влезе в глобалния разговор за професионалния автомобилен спорт“, каза бившият състезател Джъстин Маркс. Американецът е съсобственик на отбора Trackhouse заедно с рапъра Питбул.

Сега разполагаме със състезателен автомобил с международна технологична значимост. В него могат да се състезават пилоти от световна класа, които са печелили в други дисциплини. Сега те имат възможност да се участват на най-високото ниво на НАСКАР без стръмната крива на обучение, която изискваха автомобилите от предишното поколение.“

Райконен се е появявал в по-ниските серии на NASCAR Nationwide Series (сега Xfinity) и Camping World Truck Series. Това се е случило през 2011 г. Тогава той реши да се върне в F1 с бившия отбор на Лотус. Бившият световен шампион ще вземе участие в благотворителен футболен мач по време на уикенда за Голямата награда на Монако.