Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен вярва, че Лотус Е20 ще е бърз в Гран при на...

Райконен вярва, че Лотус Е20 ще е бърз в Гран при на Япония

45
0
Кими Райконен

След няколко не особено добри надпревари Кими Райконен е готов отново да се бори за победа в предстоящата Гран при на Япония. Тимът на Лотус ще има някои нови компоненти за пистата Сузука и световният шампион за 2007 г. се надява да успее да намери и оптимални настройки.

– Знаем, че имаме скорост, просто трябва да намерим достатъчно добро темпо и да го използваме максимално – обясни финландецът. – Надпреварите ще стават все по-трудни, тъй като екипите непрекъснато въвеждат нови компоненти. Ясно е, че и ние трябва да направим крачка напред след Сингапур, за да се борим за топпозиции. Отсега е невъзможно да се предвиди как ще се представи автомобилът ни в следващите надпревари.

Въпреки последните неудачи обаче Райконен все пак е доволен от развитието на първенството до момента:

– Този сезон бе чудесен за отбора и вървим добре в шампионата. Доволен съм от позицията ни и според мен имаме чудесен шанс да подобрим още нещата. Целта е ясна – да се опитаме да спечелим победа и да вземем възможно най-много точки. Но аз всеки път сядам в автомобила с идеята, че трябва да направя всичко възможно, за да спечеля.

И той като повечето пилоти във Формула 1 харесва Сузука.

Сузука е прекрасна писта, доста бърза и с чудесни възможности за изпреварване. Най-добрите трасета за мен са тези с дълги прави, много място за надбягване и тя притежава тези характеристики. Там спечелих една от най-хубавите си победи – през 2005 г., след като стартирах от доста задна позиция и взех лидерството в последната обиколка. След това никога не забравяш усещането при пресичането на финала – обясни Кими. – Сузука е трудно за овладяване трасе и там почти винаги има много инциденти. Пистата наказва всяка грешка заради високата скорост и малките зони за сигурност. За там е необходима силна в аеродинамично отношение кола и според мен Е20 ще се справи добре.

Ексклузивно интервю с Райконен четете в новия брой на списание ClubS1 (154), на пазара в края на седмицата.