Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръководството на Гран при на Австралия забрани на зрителите да нахлуват на...

Ръководството на Гран при на Австралия забрани на зрителите да нахлуват на пистата

23870
0
Гран при Австралия, Албърт парк, Мелбърн, Формула 1, F1
снимка: Алфа Ромео

Ръководството на Гран при на Австралия забрани на зрителите да нахлуват на пистата. Това се случва след събитията през миналата година, довели до разследване от страна ФИА заради нарушаване на правилата, свързани с безопасността. Според новите разпоредби, никакви фенове няма да могат да бъдат на трасето дори след приключването на самата надпревара.

Последното издание на Гран при на Австралия се проведе на 2 април 2023 г. и бе спечелено от Макс Верстапен с Ред Бул. Събитието обаче бе запомнено заради големия хаос, който се разрази в неделния следобед на пистата в Мелбърн. Самата надпревара бе спирана 4 пъти заради различни инцидент. В крайна смета състезанието в Австралия завърши малко преди залез слънце

Организаторите на състезанието бяха разследвани от ФИА. Федерацията ги призна за виновни заради нарушаване на протоколите за сигурност. Оказа се, че голяма група фенове са нахлули на пистата още докато автомобилите все още са били в движение.

Появата на неоторизирани хора на пистата може да създаде сериозни проблеми за тяхната безопасност. Освен това някои хора бяха стигнали до колата на Нико Хюлкенберг. Пилотът на Хаас беше паркирал на изхода на завой №2 след края на надпреварата. Хюлкенберг беше активирал мигащата си червена предупредителна светлина. Тя сигнализира, че колата се намира опасно състояние и не трябва да бъде доближавана.

След края на събитието ФИА принуди организаторите на Гран при на Австралия да вземат необходимите мерки.

„Мерките за сигурност и протоколите, които се очакваше да бъдат въведени по време на събитието, в крайна сметка не бяха приложени. Това доведе до опасна среда за зрителите, пилотите и служителите на състезанието“, се казваше в изявление на стюардите от Гран при на Австралия.

Това не е първият път, в който фенове нахлуват по подобен начин на пистата в Мелбърн. Подобни проблеми имаше в изданието  през 2017 г. Ситуацията тогава трябваше да бъде разгледана от Световния съвет за моторни спортове към ФИА

Тъй като този въпрос все още не е напълно решен, беше взето решение за пълно ограничаване на достъпа на фенове до пистата след тазгодишната Гран при. Така се слага край на една дългогодишна традиция. При нея феновете се втурваха към пистата, за да се присъединят към празненствата на подиума.

Днес Корпорацията за Гран при на Австралия (AGPC) публикува изявление.  В него се казва, че тази година феновете няма да бъдат допускани на пистата. Все още обаче не е взето решение дали това може да се промени в дългосрочен план.

„Корпорацията за Гран при на Австралия уведомява, че предвид продължаващото разследване на ФИА относно ранното нарушаване на правилата на пистата при приключването на състезанието през 2023-та, няма да има достъп до пистата за почитатели след F1 Ролекс Гран при на Австралия 2024.“

„Решенията относно достъпа на зрители до пистата при приключването на бъдещите състезания ще бъдат взети на по-късна дата“, се казва в изявлението.

Проблемите в Австралия миналата година не бяха еднократен случай през 2023 г. Подобно нещо се случи няколко месеца по-късно в Бразилия. Тогава фенове нахлуха на пистата преди прибирането на всички болиди в закрития парк. Организаторите на състезанието в Сао Пауло също бяха помолени да предложат план за действие, който да удовлетвори ФИА.