Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер с полпозишън на Сузука

Ралф Шумахер с полпозишън на Сузука

46
0

В истинска лотария превърна днешната квалификация за Гран при на Япония променливото време на пистата Сузука. На първа редица утре ще се наредят Ралф Шумахер (Тойота) и Дженсън Бътън (БАР), а трети е Джанкарло Фисикела (Рено).

Сутрешният дъжд бе утихнал за началото на официалната тренировка за място на стартовата решетка. Болидът на първия пилот на трасето Дейвид Култард обаче вдигаше струи вода, като той бе “обут” с гуми интермедия. Постижението на шотландеца от 1:46.892 мин не бе подобрено от следващите 9 състезатели. След това сесията неочаквано се оживи. Първо Такума Сато изправи на крака почитателите си на домашната си писта, като изпревари Култард. Веднага след това времето на японеца бе подобрено от Кристиян Клийн. С чудесна обиколка после таблицата оглави Ралф Шумахер, който записа в завоя 130R скорост от 279 км/ч – най-висока за момента. Битката на “японските” представители се разгорещи още повече с излизането на Бътън. Английският пилот, чийто двигател Хонда е спецификация направена конкретно за Гран при на Япония, записа най-добри времена във втори и трети сектор, но това се оказа недостатъчно да навакса дефицита от –0,3 секунди от първата част на бързия си тур. Така той остана зад Ралф.

Преди на трасето да излязат последните петима състезатели обаче се появиха първите капки дъжд. Джанкарло Фисикела успя да направи обиколката си на по-нормална повърхност. При появата на Михаел Шумахер обаче Сузука бе вече наводнена. Германецът катастрофира в първата свободна сесия сутринта на мокро. Следобед успя да удържи колата си, макар да бе принуден сериозно да намали газта по време на тура си заради потоците вода по асфалта. След него бе ред на новия световен шампион Фернандо Алонсо, който също записа посредствено постижение. Най-големият кошмар обаче се падна на двамата пилоти на Макларън.

Кими Райконен, който при всички случаи бе с наказание от преместване с 10 места на грида заради сменен вчера мотор, подходи крайно внимателно към обиколката си. Въпреки това финландецът бе принуден да контрира сериозно на места, за да задържи колата си на пистата и в крайна сметка времето му бе над 2 минути. Съотборникът му Хуан Пабло Монтоя, победител от предходния кръг в Бразилия, натисна повече. При съобщението, че въпреки това изостава с 6,6 сек на втората контрола обаче колумбиецът директно се отказа да завърши бързия тур и се прибра в бокса.